Σύλληψη Έλληνα και Ρουμάνου για σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία
Η γερμανική αστυνομία κατηγορεί δύο ναυπηγο-εργαζόμενους για σοβαρές ζημιές σε κορβέτα πριν την πρώτη της αποστολή.
Στη σύλληψη ενός 54χρονου Έλληνα και ενός 37χρονου Ρουμάνου προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές, κατηγορώντας τους για σαμποτάζ σε πολεμικά πλοία του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργάζονταν στο ναυπηγείο του Αμβούργου και φέρονται να προκάλεσαν ζημιές σε πλοία που προορίζονταν για την πολεμική δύναμη της Γερμανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, οι δράστες είχαν ρίξει πάνω από 20 κιλά χαλίκι στον κινητήρα της κορβέτας «Emden», ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε σωληνώσεις παροχής φρέσκου νερού. Επιπλέον, αφαίρεσαν καπάκια από δεξαμενές καυσίμων και απενεργοποίησαν βασικούς διακόπτες ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό λίγο πριν από την προγραμματισμένη πρώτη αναχώρηση του πλοίου, στα μέσα Ιανουαρίου 2025, με προορισμό το Κίελο.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Αμβούργο, καθώς και σε ένα χωριό της Κομοτηνής, μετά από συντονισμένη επιχείρηση των Αρχών του Αμβούργου και σε συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία. Παράλληλα, διεξήχθησαν έρευνες σε οικίες υπόπτων στο Αμβούργο, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα. Ο συντονισμός των διασυνοριακών ενεργειών ανατέθηκε στην Eurojust, με έδρα τη Χάγη.
Το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς η Εισαγγελία επισημαίνει ότι οι πράξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές ζημιές ή καθυστερήσεις, επηρεάζοντας την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης εντολέων, ενώ η ανάλυση των συλλεχθέντων στοιχείων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Γενική Εισαγγελία υπενθυμίζει ότι «μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας ισχύει η αρχή της αθωότητας».
Η κορβέτα «Emden», η οποία καθελκύστηκε στις αρχές Μαΐου 2024 στο ναυπηγείο Blohm + Voss, επρόκειτο να πραγματοποιήσει την πρώτη μακρά δοκιμαστική πλεύση της στα μέσα Ιανουαρίου 2025. Το πλοίο ανήκει σε μια σειρά πέντε νέων κορβετών κλάσης 130, οι οποίες είχαν παραγγελθεί το 2017, στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού προγράμματος συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
