Καταδίκη από τον ΟΗΕ για ποινικές κυρώσεις σε φοιτητές στην Ελβετία
Οι ειδικοί του Οργανισμού κατηγορούν τη χώρα για καταστολή του ειρηνικού ακτιβισμού υπέρ της Γάζας, επισημαίνοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ποινών.
Δέκα εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλαν τις ποινικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε φοιτητές στην Ελβετία, οι οποίοι είχαν οργανώσει το 2024 καθιστικές διαμαρτυρίες στην ομοσπονδιακή πολυτεχνική σχολή της Ζυρίχης (EPFZ) αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα. «Ο ειρηνικός ακτιβισμός των φοιτητών, εντός και εκτός της πολυτεχνιούπολης, αποτελεί μέρος των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συγκέντρωσης και δεν πρέπει να ποινικοποιείται», ανέφεραν σε ανακοίνωση οι ειδικοί, οι οποίοι είναι εντεταλμένοι του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αν και διευκρίνισαν ότι δεν μιλούν εξ ονόματος του οργανισμού.
Τον Μάιο του 2024, περίπου 70 φοιτητές είχαν προχωρήσει σε καθιστικές διαμαρτυρίες στην ομοσπονδιακή πολυτεχνική σχολή της Ζυρίχης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους κατά των συνεργασιών με ισραηλινά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν πέντε εισηγητές του ΟΗΕ και μέλη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η αστυνομία κλήθηκε εντός ολίγων λεπτών και η διαμαρτυρία διαλύθηκε βίαια, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν διακοπεί μαθήματα ούτε είχαν σημειωθεί περιστατικά βίας.
Μετά τις κινητοποιήσεις, 38 φοιτητές έλαβαν ποινικές διαταγές, ενώ 17 από αυτούς επέλεξαν να ασκήσουν έφεση. Πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις επιβεβαίωσαν τις καταδίκες σε βάρος πέντε φοιτητών για παραβίαση ιδιοκτησίας, με τον καθένα να καταδικάζεται σε πρόστιμο με αναστολή δύο ετών, ποσού που κυμαίνεται από 1.400 έως 2.700 ελβετικά φράγκα (περισσότερα από 1.500 έως περισσότερα από 2.900 ευρώ). «Οι καταδίκες οδηγούν σε καταγραφή στο ποινικό μητρώο, η οποία μπορεί να παραμείνει για αρκετά χρόνια και να έχει σημαντικές συνέπειες για τη στέγαση, την απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και τις μελλοντικές προοπτικές καριέρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος των εμπειρογνωμόνων. Δύο επιπλέον φοιτητές αθωώθηκαν για διαδικαστικούς λόγους. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι φοιτητές, ακόμη και όσοι αθωώθηκαν, υποχρεούνται να αναλάβουν δικαστικά και διοικητικά έξοδα, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.400 ελβετικά φράγκα ανά άτομο», προσέθεσε η εκπρόσωπος.
Οι εμπειρογνώμονες συνέστησαν «εντόνως» στις ελβετικές αρχές και στο δικαστικό σύστημα να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις υποχρεώσεις της Ελβετίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Τα πανεπιστήμια και τα κράτη πρέπει να επαγρυπνούν ώστε η έκφραση αλληλεγγύης υπέρ των σκοπών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η απαίτηση για λογοδοσία των κρατικών θεσμών, ιδίως σε περιπτώσεις διεθνών εγκλημάτων, να μην οδηγεί σε εκφοβισμούς, διώξεις, νομικές διαδικασίες ή μακροπρόθεσμες βλάβες για το μέλλον των φοιτητών», κατέληξαν.
