Η G7 σε τηλεδιάσκεψη για κρίσιμες προμήθειες και Ουκρανία
Η Γαλλία, που ασκεί την προεδρία, θέτει ως προτεραιότητες τη διασφάλιση σπάνιων γαιών, την υποστήριξη του Κιέβου και την αντιμετώπιση παγκόσμιων ανισορροπιών.
Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7, με κύριο αντικείμενο τη διασφάλιση των προμηθειών σε σπάνιες γαίες. Η Γαλλία, που φέτος προεδρεύει της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως, ανακοίνωσε σήμερα τις προτεραιότητες της προεδρίας της, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ρολάν Λεσκίρ.
Στη σύνοδο, οι συζητήσεις θα εστιάσουν στη διασφάλιση των στρατηγικών αλυσίδων εφοδιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις σπάνιες γαίες. Επιπλέον, θα θιγούν ζητήματα όπως η συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς και η αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισορροπιών και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις διεθνείς συμπράξεις.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας. Η σύνοδος, αρχικά προγραμματισμένη για τις 21 Ιανουαρίου, είχε αναβληθεί λόγω του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Ο Ρολάν Λεσκίρ τόνισε την Παρασκευή ότι η G7 πρέπει να παραμείνει “τόπος ειλικρινούς διαλόγου”, παρά τις προκλήσεις μιας παγκόσμιας τάξης που βρίσκεται σε κίνδυνο ανατροπής. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου, μια σύνοδος εργασίας για κρίσιμα μέταλλα στην Ουάσινγκτον είχε φέρει κοντά τις χώρες της G7, μαζί με το Μεξικό, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Κατά τη διάρκειά της, είχαν συζητηθεί “ορισμένα μέτρα”, όπως η θέσπιση κατώτατης τιμής για ορισμένες σπάνιες γαίες, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό.
