Ζελένσκι και Τραμπ συναντώνται στο Νταβός εν μέσω εξελίξεων στην Ουκρανία
Η συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον Αμερικανό πρόεδρο γίνεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη μετάβαση αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν.
Στο Νταβός, στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος), είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Η ανακοίνωση προέρχεται από την ουκρανική προεδρία, σε μια συγκυρία όπου ο Αμερικανός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον κ. Γουίτκοφ, απομένει μόνο ένα σημείο προς διευθέτηση, κάτι που καθιστά την επίτευξη συμφωνίας εφικτή, εφόσον υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές. «Αν και οι δύο πλευρές θέλουν να το επιλύσουν, θα το επιλύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Νομίζω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο», πρόσθεσε.
Ο κ. Γουίτκοφ, μαζί με τον γαμπρό του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας συνεχίζονται με στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο. Όπως είχε δηλώσει χθες στο Bloomberg, η Μόσχα ήταν αυτή που ζήτησε τη νέα συνάντηση.
Μετά τη Μόσχα, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα κατευθυνθούν στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας «στρατιωτικοί προς στρατιωτικούς», όπως διευκρίνισε ο Γουίτκοφ.
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν στην Ουκρανία όλο το στρατιωτικό υλικό που χρειάζεται».
Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές, που συνομιλούν εδώ και μήνες ξεχωριστά με το Κίεβο και τη Μόσχα, επιδιώκουν την κατάληξη σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Παρόλα αυτά, πολλά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα, όπως η τύχη των περιοχών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα παρασχεθούν στο Κίεβο. Υπενθυμίζεται ότι ο Γουίτκοφ και ο Κούσνερ είχαν συναντηθεί ξανά με τον Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσιάζοντάς του συγκεκριμένες προτάσεις.
