Ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν «αστεία» στρατεύματα στη Γροιλανδία μετά τις απειλές Τραμπ
Μικρές αποσπάσματα από επτά ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στη Γροιλανδία, αντιδρώντας στις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να την αποκτήσει η χώρα του.
Η προθυμία ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Γροιλανδία, ως απάντηση στις προκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατάληψη της νήσου, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, φαντάζει επιβλητική. Ωστόσο, η πραγματικότητα πίσω από αυτή την εντυπωσιακή φράση είναι μάλλον πεζή.
Επτά χώρες έχουν πράγματι αποστείλει μικρά αποσπάσματα, και όχι πλήρεις δυνάμεις, με τις περισσότερες από αυτές να διαθέτουν μόλις λίγους στρατιώτες. Μέχρι την Πέμπτη, στη Γροιλανδία επιχειρούσαν συνολικά 37 Ευρωπαίοι στρατιώτες: 15 Γάλλοι, 13 Γερμανοί, 3 Σουηδοί, 2 Νορβηγοί, 2 Φινλανδοί, 1 Βρετανός και 1 Ολλανδός. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς τις επόμενες ημέρες.
Η αποστολή τους, προς το παρόν, έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία και οι εξελίξεις παραμένουν στην αρμοδιότητα της Ουάσινγκτον.
