Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδικάζει τη βία του Ιράν κατά διαδηλωτών
Ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει σοκ και καλεί τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των πολιτών.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις αναφορές που κάνουν λόγο για βία και υπερβολική χρήση δύναμης από τις ιρανικές αρχές εναντίον διαδηλωτών σε διάφορες περιοχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες απώλειες ζωών και πολύ περισσότερους τραυματισμούς.
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι όλοι οι Ιρανοί πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τα αιτήματά τους με ειρηνικό τρόπο και χωρίς να αισθάνονται φόβο. Τόνισε δε, ότι τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα και να προστατεύονται.
Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις ιρανικές αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περιττή ή δυσανάλογη χρήση βίας. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αποκατάστασης των επικοινωνιών.
