Η φρίκη της Πρωτοχρονιάς στο Κραν Μοντανά: Η μαρτυρία του 19χρονου ήρωα
Σοκαριστικές περιγραφές για την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους και τραυμάτισε 115, με έναν νεαρό φοιτητή να μάχεται για να σώσει ζωές.
Λίγο μετά τις 01:30 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, ένα εφιαλτικό σενάριο εκτυλίχθηκε στο θέρετρο Κραν Μοντανά, με τις μνήμες να στοιχειώνουν τους επιζώντες. Ένας 19χρονος φοιτητής, ο Τζιάνι, που βρισκόταν εκεί για διακοπές, περιέγραψε στην εφημερίδα L’ Essentiel τις φρικτές στιγμές που έζησε στο μπαρ Le Constellation, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την έλευση του νέου έτους. Η τραγωδία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων από 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό 115.
Ο νεαρός Ιταλός, που σπουδάζει Μηχανολογία στη Γενεύη, ενημερώθηκε για το συμβάν από φίλη του, η οποία έφτασε στο μπαρ λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, ακούγοντας δυνατές εκρήξεις και βλέποντας φλόγες. «Κατάλαβα αμέσως ότι είχε συμβεί κάτι πολύ σοβαρό», ανέφερε. Βρισκόταν κοντά στο σημείο και έσπευσε αμέσως, βρίσκοντας μια κατάσταση απόλυτου χάους, πριν καν φτάσουν οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης.
«Οι διασώστες ήρθαν σχετικά γρήγορα, αλλά από μακριά. Τα ασθενοφόρα άργησαν πολύ», σημείωσε, περιγράφοντας εικόνες ανθρώπων πεσμένων στο έδαφος, παραμορφωμένων και καμένων. Μέχρι την άφιξη των επαγγελματιών, ο 19χρονος προσφέρθηκε να βοηθήσει τους πυροσβέστες, αξιοποιώντας την εμπειρία του στην πολιτική προστασία. «Δεν επαρκούσαν τα χέρια. Δεν έχω ξαναδεί τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόσο κακή κατάσταση», τόνισε, αναφερόμενος σε εκτεταμένα εγκαύματα, απανθρακωμένα δέρματα και ρούχα που είχαν λιώσει πάνω τους.
Μαζί με άλλους παρευρισκόμενους, δημιούργησαν αυτοσχέδια φορεία για να απομακρύνουν τους τραυματίες, αντιμετωπίζοντας μια πρωτοφανή έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού. «Κάποιες φορές έπρεπε να αφήσουμε ανθρώπους στο έδαφος για να πάμε να βγάλουμε άλλους που ήταν ακόμη μέσα», περιέγραψε, μιλώντας για μια κατάσταση όπου έπρεπε να γίνουν καρδιακές αναζωογονήσεις και όπου άνθρωποι υπέκυπταν μπροστά στα μάτια του.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης, που διήρκεσαν έως τις 5 το πρωί σε θερμοκρασίες –11 βαθμών Κελσίου, επισκιάστηκαν από τη σύγχυση και τη δυσκολία στην αναγνώριση των θυμάτων λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων. «Έτρεχα στα διπλανά μπαρ για να βρω κουβέρτες», θυμάται. Παρά τη φρίκη, ο Τζιάνι δήλωσε πεπεισμένος ότι συνέβαλε στη διάσωση ζωών, αναφέροντας ότι μόλις τρεις ή τέσσερις άλλοι πολίτες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. «Οι πυροσβέστες έκλαιγαν. Ήταν χειρότερο από ταινία τρόμου», κατέληξε.
Λίγες μέρες μετά, ο νεαρός δυσκολεύεται ακόμα να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας. Εξέφρασε, δε, την απογοήτευσή του για την απουσία υποστήριξης μετά το συμβάν, καθώς του προσφέρθηκε μόνο μια σύντομη συνομιλία με έναν αστυνομικό.
