Η Υεμένη στο επίκεντρο: Η απόσυρση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πυροδοτεί τις εντάσεις
Ανοιχτή ρήξη μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Ριάντ, με αιχμή του δόρατος την στρατιωτική παρουσία και την πολιτική του συνασπισμού στην Υεμένη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την πλήρη απόσυρση των εναπομεινασάντων δυνάμεών τους από την Υεμένη, σηματοδοτώντας μια ανοιχτή ρήξη με τη Σαουδική Αραβία, που υπήρξε μέχρι πρότινος σύμμαχός τους στον Κόλπο. Η απόφαση του Άμπου Ντάμπι ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά από αεροπορικό πλήγμα του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού στο λιμάνι Μουκάλα της νότιας Υεμένης.
Οι διαφωνίες μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να βαθαίνουν, καλύπτοντας πλέον ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις ποσοστώσεις πετρελαίου μέχρι τις γεωπολιτικές στρατηγικές. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ διευκρίνισε ότι η αποστολή των μονάδων του κατά της τρομοκρατίας στην Υεμένη έλαβε εθελοντικά τέλος, μετά την ολοκλήρωση της κύριας στρατιωτικής παρουσίας τους στη χώρα το 2019. Η «εναπομείνασα παρουσία περιορίζεται σε ειδικευμένο προσωπικό που συμμετέχει σε προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, σε στενό συντονισμό με διεθνείς εταίρους», όπως αναφέρθηκε. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAM, ελήφθη μετά από συνολική αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων.
Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία αντέδρασε με σφοδρότητα, χαρακτηρίζοντας την εθνική της ασφάλεια ως «κόκκινη γραμμή». Το Ριάντ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι πίεσαν τους αυτονομιστές της νότιας Υεμένης να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που έφτασαν μέχρι τα σύνορα του βασιλείου. Αυτή η σκληρή ρητορική αποτελεί την πιο έντονη μέχρι τώρα αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας κατά των ΗΑΕ, εν μέσω της αυξανόμενης διαφωνίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Ενώ στο παρελθόν συνεργάζονταν στενά στον συνασπισμό κατά του κινήματος Χούθι, τα τελευταία χρόνια τα συμφέροντά τους στην Υεμένη έχουν αποκλίνει σημαντικά.
Οι τριβές εντός του συνασπισμού κλιμακώθηκαν, καθώς το Άμπου Ντάμπι τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας των νότιων αυτονομιστών, ενώ το Ριάντ συνέχισε να υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης. Η κατάσταση κορυφώθηκε με ένα ανοιχτό ρήγμα μεταξύ των δύο συμμάχων στον Κόλπο.
Στο πλαίσιο των εξελίξεων, ο υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός έπληξε μια αποβάθρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούνταν για την παροχή ξένης στρατιωτικής βοήθειας στους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τα ΗΑΕ. Ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Υεμένης, το οποίο υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, έδωσε προθεσμία 24 ωρών στις δυνάμεις των Εμιράτων για να αποχωρήσουν.

