Διάψευση από το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου για αίτημα χάριτος του Τραμπ
Σφοδρή αντίδραση από την Ιερουσαλήμ μετά από δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για τον Νετανιάχου.
Λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ του είχε δηλώσει πρόσφατα πως η χορήγηση χάριτος στον Μπένιαμιν Νετανιάχου είναι «σε εξέλιξη», το γραφείο του Χέρτσογκ εξέδωσε άμεση διάψευση.
Συγκεκριμένα, το προεδρικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ ανέφερε: «Δεν έχει υπάρξει καμία συνομιλία μεταξύ του προέδρου Χέρτσογκ και του προέδρου Τραμπ από την υποβολή του αιτήματος χάριτος».
Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι «πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος Χέρτσογκ είχε συνομιλία με έναν εκπρόσωπο εκ μέρους του Τραμπ, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του με μια ερώτηση σχετικά με την επιστολή του Αμερικανού προέδρου». Η αναφορά γίνεται σε επιστολή που είχε αποστείλει ο Τραμπ τον Νοέμβριο στον Ισραηλινό πρόεδρο, καλώντας τον να χορηγήσει χάρη στον Νετανιάχου. Λίγες ημέρες μετά, τον Νοέμβριο, ο Νετανιάχου είχε υποβάλει τη δική του επίσημη αίτηση στον Χέρτσογκ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, κατά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Χέρτσογκ και του βοηθού του Τραμπ, «δόθηκαν εξηγήσεις σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτηση και ότι η απόφαση για το θέμα θα ληφθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες». Το προεδρικό γραφείο τόνισε ότι «αυτό εξηγήθηκε στον εκπρόσωπο του Τραμπ, ακριβώς όπως ο πρόεδρος Χέρτσογκ μετέφερε στο κοινό στο Ισραήλ».

