Ενημέρωση με ένα κλικ

Φαραντούρης στην Ουάσινγκτον: Η Ευρώπη σε αμηχανία, η Ελλάδα πρωταγωνίστρια

Ο ευρωβουλευτής μιλά για την ανάγκη αυτόνομης ευρωπαϊκής πορείας και τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για 48ωρη επίσκεψη, στο πλαίσιο υψηλού επιπέδου συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι στο Mar a Lago. Ως μέλος των επιτροπών Ασφάλειας και Άμυνας, καθώς και Ευρω-αμερικανικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Φαραντούρης εξέφρασε την άποψή του για την τρέχουσα κατάσταση.

Από έξω από το αμερικανικό Κογκρέσο, ο Νικόλας Φαραντούρης τόνισε την «αμηχανία» της Ευρώπης όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις, καλώντας την να επικεντρωθεί περισσότερο στο δικό της όραμα και λιγότερο στις κινήσεις άλλων. Υπογράμμισε ότι η εστίαση των ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί προς τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και οικονομικής συνεργασίας.

Για την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής ζήτησε πρωταγωνιστικό ρόλο, επικαλούμενος την «ήπια ισχύ» (soft power) που διαθέτει η χώρα, η οποία έχει ρίζες χιλιετιών. «Είναι ένα μοναδικό προνόμιο της πατρίδας μας: να συνομιλεί με λαούς και πολιτισμούς στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή. Με εμπιστοσύνη, με ειλικρίνεια, με οικειότητα», ανέφερε. Ως εκ τούτου, πρότεινε η Ελλάδα να αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου της Ευρώπης και της Δύσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και την προστασία των χριστιανών και κάθε άλλης διωκόμενης εθνικής ή θρησκευτικής κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αναλυτικές του δηλώσεις από την Ουάσινγκτον, ο κ. Φαραντούρης επεσήμανε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε αμηχανία. Δεν ξέρει ούτε πώς να χειριστεί τις διατλαντικές σχέσεις της ούτε ποιο πρέπει να είναι το στίγμα της στον κόσμο. Αντί η Ευρώπη να ασχολείται με τους άλλους, είναι καιρός να ασχοληθούμε με το τι θέλουμε εμείς και πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Η Ευρώπη πρέπει να βγει επιτέλους από το καβούκι της. Να κοιτάξει τον κόσμο κατάματα, να προχωρήσει σε περιφερειακές συνεργασίες και να καταλάβει ότι ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο.»

Αναφορικά με την Ελλάδα, συμπλήρωσε: «Η θέση της Ελλάδος σε μια τέτοια Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνίστρια σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Απολαμβάνουμε μία ήπια ισχύ (soft power), η οποία πάει πίσω χιλιετίες. […] Αντί λοιπόν η Ελλάδα να παραμένει σιωπηλή και να παρατηρεί τις εξελίξεις, ας βγει επιτέλους μπροστά. Ας δηλώσει το παρών. ΕΜΕΙΣ να εκπροσωπήσουμε την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή. ΕΜΕΙΣ να εκπροσωπήσουμε την Ευρώπη στην Αφρική. ΕΜΕΙΣ να υπερασπιστούμε τους χριστιανούς και κάθε άλλη διωκόμενη κοινότητα στη γειτονιά μας, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, τη Ρωμιοσύνη, που είναι διεσπαρμένη παντού, αλλά εγκαταλελειμμένη από τη μητέρα πατρίδα.»

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται λίγο πριν το τέλος του έτους, με την ευχή η νέα χρονιά να είναι αφιερωμένη στην ειρήνη, αφήνοντας πίσω τη χρονιά του πολέμου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com