Ενημέρωση με ένα κλικ

Ληστεία αιώνα στο Λούβρο: Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα της υπόθεσης

Δύο μήνες μετά την κλοπή ανεκτίμητης αξίας κοσμημάτων, η γαλλική αστυνομία αναλύει τα δεδομένα και τα ίχνη των δραστών.

Δύο μήνες μετά τη θρυλική ληστεία που αποκαλείται “ληστεία του αιώνα” στο Μουσείο του Λούβρου, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV έρχεται να αποκαλύψει νέα, κρίσιμα στοιχεία. Οι αποκαλύψεις αφορούν τόσο την ίδια τη λεία, η αξία της οποίας αγγίζει τα 88 εκατομμύρια ευρώ, όσο και την έρευνα που διεξάγεται, η οποία χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες Αρχές ως εξαιρετικά περίπλοκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο βασικοί ύποπτοι, με τις κωδικές ονομασίες XH1 και XH2, φέρονται να είναι οι δράστες της εισβολής στην περίφημη Γκαλερί Απόλλωνα του Λούβρου, η οποία σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου. Η διάρρηξη έγινε στις 9:34 το πρωί, όταν οι δράστες, χρησιμοποιώντας τροχό, παραβίασαν ένα παράθυρο της γκαλερί. Ντυμένοι με κουκούλες, γάντια και κράνη, άρπαξαν τα κοσμήματα και τα έκρυψαν σε τσάντα και στις τσέπες τους. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε εντός μόλις τεσσάρων λεπτών.

Η λεία της ληστείας ανέρχεται συνολικά σε 8.482 διαμάντια, 35 σμαράγδια, 34 ζαφείρια και 212 μαργαριτάρια, τα οποία κοσμούσαν οκτώ ιστορικά κοσμήματα του μουσείου.

Μετά την ολοκλήρωση της διάρρηξης, οι δύο άνδρες διέφυγαν με τη βοήθεια συνεργών που τους ανέμεναν στον ποταμό Σηκουάνα, επιβιβαζόμενοι σε σκούτερ. Πίσω τους άφησαν ένα ανυψωτικό όχημα, το οποίο είχαν επιχειρήσει να κάψουν. Μέσα στο όχημα αυτό, οι αστυνομικοί εντόπισαν την αρχική πινακίδα κυκλοφορίας, καθώς το όχημα είχε κλαπεί νωρίτερα.

Η έρευνα οδήγησε τους αστυνομικούς στην περιοχή του Aubervilliers, η οποία φέρεται να είναι το σημείο από όπου ξεκίνησε ο σχεδιασμός της επιχείρησης. Η παρακολούθηση των κινήσεων των οχημάτων και των σκούτερ, μέσα από τις κάμερες ασφαλείας σε διάφορα σημεία της πόλης και των προαστίων, αποτέλεσε κρίσιμο στοιχείο.

Ο βασικός ύποπτος, Abdoulaye N., 39 ετών (XH1), συνελήφθη στις 25 Οκτωβρίου στο Aubervilliers, αφού εντοπίστηκε το DNA του σε μια προθήκη του μουσείου. Αρχικά αρνήθηκε την εμπλοκή του, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε τη συμμετοχή του. Υποστήριξε ότι στρατολογήθηκε μόλις δύο ημέρες πριν, πιστεύοντας ότι θα συμμετείχε σε μια “απλή διάρρηξη” με αμοιβή 15.000 ευρώ.

Ο δεύτερος ύποπτος, Ayed G. (XH2), συνελήφθη την ίδια ημέρα στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ, λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση για την Αλγερία. Και εκείνος φέρεται να παραδέχθηκε την είσοδό του στη γκαλερί, αλλά ισχυρίστηκε ότι τα κοσμήματα τού αφαιρέθηκαν αμέσως μετά τη διαφυγή.

Στην υπόθεση εμπλέκονται επιπλέον δύο άτομα, των οποίων τα στοιχεία ερευνώνται από τις Αρχές. Επίσης, DNA τρίτου άνδρα βρέθηκε στο ανυψωτικό όχημα. Και οι τέσσερις ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί.

Μέχρι στιγμής, τα κλεμμένα κοσμήματα δεν έχουν εντοπιστεί, και παραμένει άγνωστο αν έχουν πωληθεί, διαλυθεί ή παραμένουν κρυμμένα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com