Χάος στο Σάο Πάολο: Εκατομμύρια χωρίς ρεύμα και νερό μετά από σφοδρή καταιγίδα
Ο εξωτροπικός κυκλώνας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, αναστάτωσε την καθημερινότητα και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις αερομεταφορές.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη μητροπολιτική περιοχή του Σάο Πάολο παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς ένας εξωτροπικός κυκλώνας προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Η θύελλα, η οποία διήρκεσε 12 ώρες, ξερίζωσε δέντρα, έπληξε σοβαρά το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ δημιούργησε προβλήματα στην υδροδότηση και τις αερομεταφορές.
Η εταιρεία κοινής ωφελείας Enel ανέφερε πως ριπές ανέμων έφτασαν τα 98 χλμ/ώρα, επηρεάζοντας την πόλη των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Στην κορύφωση της καταιγίδας, περίπου 2 εκατομμύρια καταναλωτές είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, με την Enel να δηλώνει πως μέχρι στιγμής έχουν αποκατασταθεί οι παροχές σε 500.000 πελάτες. Η ρυθμιστική αρχή για την ηλεκτροδότηση Aneel ζήτησε από την εταιρεία να παράσχει αναλυτικές εξηγήσεις για τα εκτεταμένα προβλήματα.
Η εταιρεία υδροδότησης Sabesp προειδοποίησε για δυσλειτουργίες στις αντλίες της εξαιτίας της διακοπής ρεύματος, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν συνοικίες της περιοχής. «Το μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για την άντληση του νερού επηρέασε πολύ το σύστημα. Ο εφοδιασμός επανέρχεται σταδιακά», ανέφερε η εταιρεία.
Επιπλέον, καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές. Το αεροδρόμιο Congonhas του Σάο Πάολο, το οποίο εξυπηρετεί εσωτερικές πτήσεις, παρέμεινε ανοικτό, ωστόσο υπήρξαν 31 ακυρώσεις πτήσεων κατά τις αφίξεις και 15 κατά τις αναχωρήσεις, προστιθέμενες στις 181 ακυρώσεις της προηγούμενης ημέρας.