Ενημέρωση με ένα κλικ

Αίσιο τέλος για 100 μαθητές που είχαν απαχθεί στη Νιγηρία

Ελεύθεροι οι μαθητές του καθολικού σχολείου Saint Mary, ωστόσο παραμένουν άγνωστη η τύχη δεκάδων άλλων θυμάτων απαγωγών.

Εκατό μαθητές από καθολικό σχολείο στη δυτική Νιγηρία, οι οποίοι είχαν απαχθεί στις 21 Νοεμβρίου από αγνώστους, αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως επιβεβαίωσαν πηγή προσκείμενη στον ΟΗΕ και η νιγηριανή προεδρία, χωρίς να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα η απελευθέρωση.

Τα παιδιά, που είχαν αρπαχθεί από το καθολικό σχολείο Saint Mary στην Παπίρι, της πολιτείας Νίγηρα, αναμένεται να παραδοθούν σήμερα σε αξιωματούχους των τοπικών αρχών, όπως ανέφερε η πηγή των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι έφτασαν στην Αμπούτζα.

Την απελευθέρωση των παιδιών επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της νιγηριανής προεδρίας, Σάντεϊ Ντέαρ. Συνολικά, 303 μαθητές και 12 μέλη του διδακτικού προσωπικού είχαν απαχθεί από το οικοτροφείο Saint Mary. Η εν λόγω απαγωγή θεωρείται μία από τις πιο μαζικές στη Νιγηρία, χώρα όπου το φαινόμενο των απαγωγών έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας.

Περίπου πενήντα μαθητές κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους λίγες ώρες μετά την αρπαγή τους. Ωστόσο, η τύχη των υπολοίπων περίπου 165 μαθητών και εκπαιδευτικών που απήχθησαν παραμένει άγνωστη.

«Προσευχόμασταν και περιμέναμε την επιστροφή τους. Αν είναι αλήθεια, είναι μια ανακουφιστική είδηση», σχολίασε ο Ντάνιελ Ατόρι, εκπρόσωπος του επισκόπου Μπούλος Γιοχάνα, της επισκοπής Κονταγκόρα, στην οποία υπάγεται το σχολείο. «Ωστόσο, δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα. Δεν λάβαμε καμία ειδοποίηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Οι μαζικές απαγωγές έχουν γίνει τραγική καθημερινότητα στη Νιγηρία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, διαπράττονται από συμμορίες, γνωστές ως “bandits”, με κύριο σκοπό την απόσπαση λύτρων.

Η πρώτη μαζική απαγωγή που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έστρεψε την προσοχή του κόσμου στο φαινόμενο, χρονολογείται στο 2014, όταν τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ άρπαξαν περίπου 300 μαθήτριες από οικοτροφείο στην Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο (βορειοανατολικά). Μια δεκαετία και πλέον αργότερα, η τύχη περίπου 90 από αυτές τις μαθήτριες παραμένει αγνώστη.

Έκτοτε, οι απαγωγές για λύτρα έχουν μετατραπεί σε μια “βιομηχανία” και μια “οργανωμένη δομή με κερδοσκοπικούς σκοπούς”, η οποία απέφερε έσοδα περίπου 1,66 εκατομμυρίου δολαρίων από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων SBM Intelligence, με έδρα το Λάγκος.

Τον Νοέμβριο, σημειώθηκε ένα μεγάλο κύμα απαγωγών, με θύματα πάνω από 400 πολίτες της Νιγηρίας – μαθήτριες ισλαμικού ιεροδιδασκαλείου, πιστούς ευαγγελικής εκκλησίας, νύφη και παράνυμφους, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς – μέσα σε μόλις 15 ημέρες, γεγονός που προκάλεσε σάλο στη χώρα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com