Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο Πετρ Πάβελ ορίζει ξανά τον Αντρέι Μπάμπις Πρωθυπουργό της Τσεχίας

Μετά από διαβεβαιώσεις για διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων, ο δισεκατομμυριούχος αναλαμβάνει τα ηνία της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίσει εκ νέου πρωθυπουργό της χώρας τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τη δέσμευση του Μπάμπις να μεταφέρει τις δραστηριότητες του επιχειρηματικού του ομίλου σε ανεξάρτητη δομή, με σκοπό την αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο 71χρονος Μπάμπις, ο οποίος είχε ήδη διατελέσει πρωθυπουργός από το 2017 έως το 2021, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Πάβελ στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό συνέβη μετά τη νίκη του κόμματός του, ANO, στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. «Αποφάσισα να τον ονομάσω πρωθυπουργό την Τρίτη 9η Δεκεμβρίου στις 09:00», δήλωσε ο κ. Πάβελ μέσω του X. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σέβομαι τα αποτελέσματα των εκλογών και την πορεία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού», πρόσθεσε.

Το κόμμα ANO κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές, ωστόσο δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, προχώρησε σε συμφωνία με τα ακροδεξιά κόμματα SPD και Η Φωνή των Αυτοκινητιστών στις 3 Νοεμβρίου. Ο τελικός διορισμός του Μπάμπις, ωστόσο, καθυστέρησε λόγω της απαίτησης του προέδρου Πάβελ για την εύρεση λύσης στο ζήτημα των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων που απορρέουν από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μπάμπις.

Ο Αντρέι Μπάμπις, επικεφαλής του ομίλου Agrofert, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των χημικών και της γεωργίας, συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Τσεχίας, χώρας με 10,9 εκατομμύρια κατοίκους, μέλος της ΕΕ και του NATO. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του είναι η έβδομη μεγαλύτερη στη χώρα.

Σύμφωνα με το τσεχικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος Πάβελ θα ονομάσει και θα ορκίσει την κυβέρνηση σε μεταγενέστερο χρόνο. Εν τω μεταξύ, ερωτήματα εξακολουθούν να διατυπώνονται σχετικά με τον προτεινόμενο διορισμό του Φίλιπ Τούρεκ, στελέχους της Φωνής των Αυτοκινητιστών, στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος. Ο Τούρεκ φέρεται να αντιμετωπίζει έρευνα για ενδοοικογενειακή βία και βιασμό, έπειτα από καταγγελία πρώην συντρόφου του. Είχε επίσης ερευνηθεί από την αστυνομία για φερόμενες επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ναζιστικού χαιρετισμού, υπόθεση η οποία πάντως τέθηκε στο αρχείο.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Αντρέι Μπάμπις είχε δεσμευτεί για την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων, τη μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία και τη θέση «πρώτα η Τσεχία».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com