Τουρκία: «Αφήστε τις ενεργειακές υποδομές έξω από τον πόλεμο»
Έκκληση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας προς Ρωσία και Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις σε ρωσικούς ενεργειακούς σταθμούς στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία και την Ουκρανία να κρατήσουν τις ενεργειακές υποδομές εκτός του πολέμου, μετά τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου και πλοία. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λέμε σε όλα τα μέρη, στη Ρωσία και την Ουκρανία: αφήστε τις ενεργειακές υποδομές έξω από αυτόν τον πόλεμο, επειδή αυτό έχει ισχυρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων».
Τονίζοντας την ανάγκη για αδιάλειπτες ενεργειακές ροές στη Μαύρη Θάλασσα, στα τουρκικά στενά και στους αγωγούς, ο κ. Μπαϊρακτάρ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε διαταραχή θα έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίθεση με ναυτικά drones εναντίον ρωσικού πετρελαϊκού τερματικού σταθμού και δύο πετρελαιοφόρων, κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Μόσχα, με τη σειρά της, κατηγόρησε το Κίεβο για επίθεση σε ένα τρίτο πλοίο, γεγονός που η Ουκρανία αρνείται.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας για «πράξεις πειρατείας», απείλησε να «αποκόψει την Ουκρανία από τη θάλασσα», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την «ανησυχητική κλιμάκωση». Πηγή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Άγκυρα εργάζεται για την αντιμετώπιση των ναυτικών απειλών που συνδέονται με τον πόλεμο.
Σε σχέση με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να μην αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Μόσχα είναι «ένας πολύ αξιόπιστος πάροχος» για την Άγκυρα, καθώς πέρυσι παρείχε περίπου το 40% του φυσικού αερίου που κατανάλωσε η Τουρκία. Η ασφάλεια του εφοδιασμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να εξαρτάται από μία μόνο χώρα ή εταιρεία. «Χρειαζόμαστε ρωσικό φυσικό αέριο, ιρανικό φυσικό αέριο, φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και από πολλές άλλες πηγές», διευκρίνισε, αναφέροντας ότι οι συζητήσεις με τη Μόσχα για παράταση σύμβασης φυσικού αερίου που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου συνεχίζονται.