Νέα αιματηρή επιδρομή του Ισραήλ στη νότια Συρία: 13 νεκροί
Δαμασκός κάνει λόγο για «έγκλημα πολέμου» μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο χωριό Μπέιτ Τζιν.
Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη νότια Συρία, με στόχο τη σύλληψη υπόπτων. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών στη Δαμασκό, η επιχείρηση αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως «έγκλημα πολέμου» από το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μπέιτ Τζιν.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την «εγκληματική επίθεση» του ισραηλινού στρατού, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση τέτοιων επιχειρήσεων κινδυνεύει να «βάλει φωτιά στην περιοχή». Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, με σκοπό τη σύλληψη υπόπτων που ανήκουν στην οργάνωση Τζαμάα Ισλαμίγια.
Οι ύποπτοι, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, δραστηριοποιούνταν στο χωριό Μπέιτ Τζιν και διεξήγαγαν «τρομοκρατικές επιχειρήσεις» εναντίον πολιτών του Ισραήλ. Κατά την ανταλλαγή πυρών, έξι Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων σοβαρά. Η Τζαμάα Ισλαμίγια, σύμμαχος της Χαμάς, δραστηριοποιείται στον Λίβανο και τη Συρία.
Νωρίτερα, η συριακή κρατική τηλεόραση είχε αναφέρει πως ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 10, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ υπήρχαν και εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Το συριακό πρακτορείο SANA μιλούσε για 10 νεκρούς, εκ των οποίων δύο παιδιά, και δεκάδες τραυματίες.
Ένας τραυματίας, ο Ιγιάντ Ντάχερ, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο αλ Μουγουασάτ της Δαμασκού, περιέγραψε πώς ξύπνησαν τα ξημερώματα από τα πυρά. «Βγήκαμε για να δούμε τι συμβαίνει και είδαμε τον ισραηλινό στρατό στο χωριό, στρατιώτες και άρματα μάχης (…) μετά αποσύρθηκαν και ήρθε η αεροπορία και άρχισαν να πέφτουν οβίδες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ελήφθησαν πολλά σπίτια, όπως και το τέμενος» και ότι ο ίδιος τραυματίστηκε στον λαιμό από θραύσμα οβίδας.
Ο δήμαρχος του Μπέιτ Τζιν, Άμντελ Ράχμαν αλ Χαμράουι, ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε «για να συλλάβουν τρεις γιους» του χωριού, με τους κατοίκους να προσπαθούν να αντισταθούν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν «συγκρούσεις». Μετά τις συγκρούσεις, ο ισραηλινός στρατός «βομβάρδισε την περιοχή με το πυροβολικό και drones». Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες οικογενειών που εγκατέλειπαν εσπευσμένα το χωριό.
Σύμφωνα με το SANA, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το Μπέιτ Τζιν περίπου στις 3:40 τα ξημερώματα, και η εισβολή των στρατευμάτων οδήγησε σε «βίαιες συγκρούσεις». Ο συριακός στρατός και τοπικός αξιωματούχος επιβεβαίωσαν τη σύλληψη δύο ατόμων από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτήρισε την επιδρομή ως την «πιο αιματηρή από τότε που το Ισραήλ άρχισε να πραγματοποιεί επιχειρήσεις πέρα από την ουδέτερη ζώνη στη νότια Συρία». Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πλήγματα στη Συρία και έχει αναπτύξει στρατεύματα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει τη «τεράστια σημασία» της στρατιωτικής παρουσίας στην ουδέτερη ζώνη, παρά τις καταγγελίες της Δαμασκού και του ΟΗΕ. Οι επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Σύρων αξιωματούχων, με τη μεσολάβηση ΗΠΑ και Γαλλίας, έδειξαν προθυμία για συμφωνία ασφαλείας, με τον Νετανιάχου να απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος του συριακού εδάφους, αρνούμενος όμως να επιστρέψει το Ισραήλ τα προσάρτησε Υψίπεδα του Γκολάν.