Ενημέρωση με ένα κλικ

Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση για προστασία εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία της Ασίας

ΜΚΟ εναντίον πολυεθνικών για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα στην Ινδία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν και Σρι Λάνκα

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει επείγουσα έκκληση στις πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και στις κυβερνήσεις τεσσάρων ασιατικών χωρών, να αναλάβουν δράση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εξασφάλιση αξιοπρεπών μισθών. Σύμφωνα με δύο εκθέσεις που δημοσιοποίησε η οργάνωση, οι διεθνείς μάρκες μόδας που παράγουν στην Ινδία, στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν και στη Σρι Λάνκα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας βασίζονται σε σχεδόν 90 συνεντεύξεις με εργαζόμενους σε 20 εργοστάσια στις τέσσερις αυτές χώρες. Τα έγγραφα καταγράφουν “γενικευμένες παραβιάσεις της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι στη βιομηχανία ένδυσης”, καθώς και κατατρεγμούς και βία εναντίον εργαζομένων από τους εργοδότες τους. “Η βιομηχανία της μόδας είναι σε πολλές περιπτώσεις ένα μοντέλο βασισμένο στην εκμετάλλευση φθηνών εργατικών χεριών”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντόμινικ Μίλερ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας. “Χώρες παραγωγής όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα είναι αναγκασμένες να διατηρούν χαμηλούς μισθούς και να εμποδίζουν τη δημιουργία συνδικάτων, προκειμένου να διατηρήσουν τις παραγγελίες.”

Ο τομέας αυτός αποτελεί έως και το 40% των θέσεων εργασίας στις βιομηχανίες αυτών των χωρών, ωστόσο οι εργαζόμενοι αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, εργάζονται υπερωριακά και υφίστανται “συστηματική στέρηση των δικαιωμάτων τους” λόγω “ανεπίσημων και επισφαλών” εργασιακών σχέσεων, επισημαίνει η οργάνωση. Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο κλάδος της ένδυσης δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την άρνηση αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η οργάνωση απέστειλε ερωτηματολόγιο σε 21 επιχειρήσεις, ζητώντας πληροφορίες για τις πολιτικές τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παρακολούθησή τους και τις δράσεις τους ως προς την ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι. Παρόλα αυτά, διαπιστώνει ότι “ελάχιστα στοιχεία καθιστούν δυνατή την εξακρίβωση της εφαρμογής των πολιτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο εργοστασίων”. Η κ. Μίλερ προτείνει οι επιχειρήσεις να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν απλώς τη δέσμευσή τους στις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι και να υιοθετήσουν μια ενεργή στρατηγική εφοδιασμού, η οποία θα επιβραβεύει τους προμηθευτές και τις χώρες όπου τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά.

Οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσιεύονται σε μια περίοδο όπου αποδυναμώνεται μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για την κατάργηση των κυριότερων φιλοδοξιών του κειμένου, περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής του και καταργώντας ορισμένες από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com