Μπανγκλαντές ζητά εκ νέου από την Ινδία την έκδοση της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα
Η Ντάκα επανέλαβε το αίτημά της για την έκδοση της Σέιχ Χασίνα, που καταδικάστηκε σε θάνατο για την καταστολή φοιτητικών εξεγέρσεων το 2024, μετά την προσωρινή της διαμονή στην Ινδία.
Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ζήτησε εκ νέου από την κυβέρνηση της Ινδίας την έκδοση της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα. Η Χασίνα καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε θάνατο δι’ απαγχονισμού για την αιματηρή καταστολή του ξεσηκωμού εναντίον της το 2024, ο οποίος είχε ως πρωταγωνιστές τους φοιτητές.
Η 78χρονη κ. Χασίνα είχε καταφύγει στην Ινδία μετά την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος της τον Αύγουστο του 2024. Κατά την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, απολάμβανε ισχυρής υποστήριξης από το Νέο Δελχί.
«Στείλαμε επιστολή ζητώντας την έκδοση της Σέιχ Χασίνα» δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο Τουχίντ Χουσάιν, αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση του Μπανγκλαντές. Αν και δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου, η εφημερίδα Prothom Alo ανέφερε ότι πρόκειται για το τρίτο επίσημο αίτημα που υποβάλλεται από τη Ντάκα προς το Νέο Δελχί για την έκδοση της Χασίνα, μετά τη φυγή της.
Μετά την ετυμηγορία της περασμένης Δευτέρας, όπου δικαστήριο επέβαλε τη θανατική ποινή στην πρώην πρωθυπουργό για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το υπουργείο Εξωτερικών του Μπανγκλαντές είχε εκδώσει ανακοίνωση, τονίζοντας ότι το Νέο Δελχί έχει «υποχρέωση» βάσει διμερούς συμφωνίας να επαναπατρίσει την πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, από την πλευρά του, είχε περιοριστεί να αναφέρει ότι «κατέγραψε» την απόφαση του δικαστηρίου, χωρίς περαιτέρω σχόλια, και δεν έχει αντιδράσει ακόμη στο νέο αίτημα της Ντάκα.
Το Μπανγκλαντές παραμένει σε κατάσταση πολιτικής αναταραχής μετά το τέλος της μονοκρατορίας της Σέιχ Χασίνα, με την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2026 να έχει σημαδευτεί από βίαια επεισόδια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε το καθεστώς στην προσπάθειά του να διατηρηθεί στην εξουσία, αριθμός που βρέθηκε στο επίκεντρο της δίκης της.
Η στήριξη που παρείχε σταθερά η Ινδία στη Σέιχ Χασίνα είχε επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις μετά την ανατροπή της. Ωστόσο, η ένταση φάνηκε να μετριάζεται ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπανγκλαντές, Χαλιλούρ Ραχμάν, επισκέφθηκε την Ινδία για μια περιφερειακή σύνοδο ασφαλείας και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ατζίτ Ντόβαλ. Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κ. Ραχμάν απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ντόβαλ να επισκεφθεί το Μπανγκλαντές.