Σύνοδος κορυφής στη Γενεύη για το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο
Η "Ε3", η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συζητούν τις προτάσεις ειρήνης, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στη Λουάντα
Στη Γενεύη, αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση συμβούλων εθνικής ασφαλείας από τις χώρες της “Ε3” (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η Ουάσινγκτον για την Ουκρανία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση, έχει σταλεί στην Ουκρανία και στη διοίκηση των ΗΠΑ ένα ευρωπαϊκό προσχέδιο ειρηνευτικής πρότασης, το οποίο βασίζεται στην αμερικανική πρόταση.
Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα, οι ηγέτες της ΕΕ θα βρίσκονται στη Λουάντα για τη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής, όπου αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το αμερικανικό σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε πως το αμερικανικό προσχέδιο, που περιλαμβάνει 28 σημεία, περιέχει σημαντικά στοιχεία απαραίτητα για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. «Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε πως μια μελλοντική ειρήνη είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Κόστα, προσκαλώντας τους 27 ηγέτες της ΕΕ σε ειδική συνάντηση για την Ουκρανία, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Αφρικής.