Ανησυχία στην Τουρκία: Αυξάνονται τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης
Δεκάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, νοσηλεύτηκαν μετά την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων.
Έντονη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της Τουρκίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατο περιστατικό αφορά τον δηλητηρίαση 25 ατόμων, οι οποίοι μετά την κατανάλωση του παραδοσιακού λαχματζούν σε γνωστό εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης, χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω έντονων κοιλιακών πόνων και εμετού.
Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε ο Διευθυντής Υγείας της Επαρχίας Κωνσταντινούπολης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ. Αμπντουλάχ Εμρέ Γκιουνέρ, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “25 συμπολίτες μας που δειπνήσαν σε κατάστημα στην περιοχή Σισλί της Κωνσταντινούπολης εισήχθησαν σε κοντινά νοσοκομεία με υποψία τροφικής δηλητηρίασης. Πραγματοποιούνται γενικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος”, ανέφερε.
Επιπλέον, εντός του ίδιου 24ώρου, 29 μαθητές που διαμένουν σε σχολικό κοιτώνα στην επαρχία Κελκίτ υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένες πίτες που είχαν παραγγείλει μέσω ντελίβερι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μαθητές παρουσίασαν έντονους κοιλιακούς πόνους, ναυτία και εμετό. Μετά την άμεση ενημέρωση της διοίκησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο για περαιτέρω παρακολούθηση. Η κατάστασή τους, πάντως, δεν εμπνέει ανησυχία, με 23 από τους 29 να έχουν λάβει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.
Ομάδες της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας και της Επαρχιακής Διεύθυνσης Γεωργίας και Δασοκομίας έχουν ήδη ξεκινήσει εργαστηριακές εξετάσεις, λαμβάνοντας δείγματα νερού και τροφίμων. Στο μεταξύ, η Εισαγγελία του Κελκίτ φέρεται να έχει κινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με το συμβάν.