Βολιβία: Κατάργηση υπουργείου Δικαιοσύνης μετά από αποκάλυψη καταδίκης υπουργού
Ο πρόεδρος Ροδρίγο Πας τηρεί προεκλογική υπόσχεση, καταργώντας τον θεσμό που κατηγορείται ότι εργαλειοποιήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ροδρίγο Πας, ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάργηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, λίγες ώρες αφότου είχε προχωρήσει στην αντικατάσταση του αρμόδιου υπουργού, Φρέντι Βιντοβίκ. Η αιτία για την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη ήταν η αποκάλυψη μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης του Βιντοβίκ, την οποία ο ίδιος είχε αποκρύψει.
Ο κεντροδεξιός νέος πρόεδρος, επικαλούμενος την προεκλογική του δέσμευση, τόνισε ότι το υπουργείο αυτό θα έπαυε να υφίσταται, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της αριστεράς, στην εξουσία μέχρι την ορκωμοσία του στις 8 Νοεμβρίου, είχαν «εργαλειοποιήσει» τον θεσμό για διώξεις εναντίον της αντιπολίτευσης. «Σήμερα, τηρώ τον λόγο μου (…) το υπουργείο διωγμών τέλειωσε, το υπουργείο αδικίας τέλειωσε, το υπουργείο έκδοσης ετυμηγοριών τέλειωσε», δήλωσε ο Πας από την έδρα της κυβέρνησης.
Η απόφαση ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση προεδρικού εκτελεστικού διατάγματος που αντικαθιστούσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε διοριστεί μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, με τον Χόρχε Φρανς Γκαρσία. Η αποκάλυψη για την καταδίκη του Βιντοβίκ έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάρκο Αντόνιο Οβιέδο. Σύμφωνα με τον Οβιέδο, ο Βιντοβίκ είχε καταδικαστεί το 2015 σε τρία χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, κατηγορούμενος ότι προώθησε συμφέροντα περουβιανού επιχειρηματία, πρώην συμβούλου του πρώην προέδρου του Περού, Ογιάντα Ουμάλα. Η ποινή αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, τον καθιστούσε ακατάλληλο για την άσκηση δημοσίου αξιώματος. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν εάν ο Βιντοβίκ εξέτισε την ποινή του.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναλάβει τα καθήκοντά του την επομένη της ορκωμοσίας του προέδρου Πας, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως προσωπικός δικηγόρος του νέου αντιπροέδρου, Έντμαν Λάρα. Ο πρόεδρος Πας δεν έκανε διευκρινίσεις σχετικά με τα μελλοντικά καθήκοντα του Χόρχε Φρανς Γκαρσία μετά την κατάργηση του υπουργείου, ούτε για το πώς θα μεταβιβαστούν οι πολλαπλές αρμοδιότητες του καταργούμενου υπουργείου.