Αυτόχθονες διαδηλωτές μπλοκάρουν την COP30 στο Μπελέμ: Κραυγή αγωνίας για τον Αμαζόνιο
Καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο της συνόδου κορυφής για το κλίμα, με στόχο να σταματήσουν οι κυβερνητικές δραστηριότητες στον τροπικό δρυμό.
Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP30, που διεξάγεται στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας, βρέθηκε αντιμέτωπη με αναπάντεχη διακοπή νωρίς το πρωί, καθώς δεκάδες αυτόχθονες διαδηλωτές απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του χώρου. Πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, οι ιθαγενείς στόχευσαν να προκαλέσουν την προσοχή στις ανησυχίες τους σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή του Αμαζονίου, αναγκάζοντας ορισμένους αντιπροσώπους να εισέλθουν από εναλλακτικές εισόδους.
Η ειρηνική αυτή δράση είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και τη δημιουργία μακρών ουρών αναμονής, καθώς οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη προσπαθούσαν να φτάσουν στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση διακοπή όλων των κυβερνητικών προγραμμάτων που πλήττουν τον Αμαζόνιο, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων μετάλλων και πετρελαίου, της υλοτομίας και της κατασκευής νέων σιδηροδρομικών γραμμών που εξυπηρετούν τη μεταφορά πρώτων υλών.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αυτόχθονες κοινότητες εκφράζουν την αγωνία τους με τέτοιο τρόπο. Μόλις την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, ομάδα ιθαγενών είχε καταφέρει να εισέλθει στον χώρο της COP30, οδηγώντας σε σύγκρουση με τους φρουρούς ασφαλείας. Τότε, οι διαδηλωτές είχαν τονίσει ότι η πράξη τους αντανακλούσε την απόγνωσή τους στον αγώνα για την προστασία των δασών. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι αυτόχθονες κοινότητες στις φετινές διαπραγματεύσεις της COP30.