Σαρκοζί: Εφιάλτης η φυλακή, αφήνει τα σημάδια της στους κρατούμενους
«Το προσωπικό της φυλακής είναι εξαιρετικά ανθρώπινο και μου έκανε αυτόν τον εφιάλτη υποφερτό»
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει θέσει ως στόχο να αποδείξει την αθωότητά του μετά την αποφυλάκισή του.
Μετά από 20 ημέρες κράτησης, τις οποίες είχε περιγράψει προηγουμένως ως «εξαντλητικές» και «εφιαλτικές», ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αποφυλακίστηκε χθες από τη φυλακή La Santé στο Παρίσι.
«Ο νόμος έχει εφαρμοστεί. Τώρα θα προετοιμαστώ για την έφεση. Η ενέργειά μου επικεντρώνεται αποκλειστικά στην απόδειξη της αθωότητάς μου. Η αλήθεια θα θριαμβεύσει», έγραψε στα social media μετά την αποφυλάκισή του.
Ο Νικολά Σαρκοζί είχε φυλακιστεί στις 21 Οκτωβρίου, μετά την απόφαση δικαστηρίου του Παρισιού που του επέβαλε ποινή πέντε ετών για εγκληματική συνωμοσία, σε σχέση με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από το καθεστώς Καντάφι.
Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί την επόμενη άνοιξη. Οι δικαστές είχαν αποφασίσει τον προηγούμενο μήνα ότι, λόγω της «εξαιρετικής σοβαρότητας» της καταδίκης, ο Σαρκοζί έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εφέσεων.
Σύμφωνα με τον Guardian, χθες το πρωί ο Σαρκοζί κατέθεσε μέσω βιντεοδιάσκεψης ενώπιον της επιτροπής που εξέταζε το αίτημα αποφυλάκισής του.
Είναι ενας εφιάλτης η φυλακή, λέει ο Σαρκοζί
«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε όλο το προσωπικό της φυλακής, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθρώπινο και που έκανε αυτόν τον εφιάλτη υποφερτό – γιατί είναι ένας εφιάλτης».
«Ποτέ δεν είχα καμία ιδέα ή πρόθεση να ζητήσω από τον Καντάφι οποιοδήποτε είδος χρηματοδότησης… Δεν θα ομολογήσω ποτέ κάτι που δεν έκανα… Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι στα 70 μου χρόνια θα ήμουν στη φυλακή. Είναι μια δοκιμασία που μου έχει επιβληθεί. Ομολογώ ότι είναι δύσκολο, είναι πολύ δύσκολο. Αφήνει το σημάδι του σε κάθε κρατούμενο επειδή είναι εξαντλητικό».
Ο Σαρκοζί έμενε σε ένα κελί 9 τ.μ. έτρωγε κυρίως γιαούρτι, γιατί φοβόταν τι μπορεί να έβαζαν στο φαγητό του και είχε ακούσει να εκτοξεύουν εναντίον του, συγκρατούμενοί του, απειλές θανάτου. Σε διπλανό κελί έμεναν πάντα δύο φρουροί, για την ασφάλειά του.