Φονικός Ουρανοξύστης: Ο τυφώνας Φουνγκ-γουόνγκ μαστίζει τις Φιλιππίνες
Χάος και καταστροφή: Εκατομμύρια εκτοπίστηκαν, δεκάδες χιλιάδες αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, ενώ ο τυφώνας άφησε πίσω του θύματα και εκτεταμένες ζημιές.
Ο υπερτυφώνας Φουνγκ-γουόνγκ σάρωσε τις Φιλιππίνες την Κυριακή το βράδυ, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και αναγκάζοντας πάνω από 1,4 εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το επίκεντρο του φαινομένου εντοπίστηκε στην επαρχία Αουρόρα, με το Γραφείο Πολιτικής Άμυνας να εκτιμά ότι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.
Οι συνέπειες του τυφώνα αποδείχθηκαν τραγικές. Στην επαρχία Καταντουάνες, ένα άτομο έχασε τη ζωή του εξαιτίας των πλημμυρών, ενώ στην πόλη Κατμπαλόγκαν, η κατάρρευση ενός σπιτιού προκάλεσε τον θάνατο ενός ακόμη πολίτη. Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους και τέσσερα άλλα τραυματίστηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην επαρχία Νουέβα Βισκάγια, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ο Φουνγκ-γουόνγκ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από ένα εκτεταμένο μέτωπο πλάτους 1.800 χιλιομέτρων και ανέμους που έφταναν τα 230 χλμ/ώρα, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και κατοικίες σε πολλές περιοχές του νησιού Λουσόν. Παρά την ισχύ του, ο τυφώνας εξασθένησε κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατευθύνθηκε προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κρατικών μετεωρολογικών υπηρεσιών.
Οι αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα, κλείνοντας σχολεία και κυβερνητικά γραφεία για την Δευτέρα και την Τρίτη. Ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε τουλάχιστον 132 χωριά του βορρά, με κατοίκους να αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε επικίνδυνα.
Η κακοκαιρία είχε σοβαρές επιπτώσεις και στις μεταφορές. Ακυρώθηκαν περισσότερες από 325 εσωτερικές και 61 διεθνείς πτήσεις, ενώ περίπου 6.600 επιβάτες και μέλη πληρωμάτων πλοίων παρέμειναν αποκλεισμένοι στα λιμάνια, λόγω της απαγόρευσης απόπλου.
Ο Φουνγκ-γουόνγκ πλήττει τη χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά τον φονικό τυφώνα Καλμάγκι, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους. Παρά το νέο κύμα καταστροφών, η Μανίλα δεν έχει εκδηλώσει ακόμη επίσημα αίτημα για διεθνή βοήθεια, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να συνδράμουν, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων.