ΗΠΑ: Τρόμος σε πτήση – Έσπασε το παρμπρίζ του αεροπλάνου στα 36.000 πόδια
Τραυματίστηκε ο πιλότος
Μια πτήση της United Airlines εκτράπηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένα «μυστηριώδες» αντικείμενο χτύπησε το παρμπρίζ του αεροσκάφους σε ύψος 36.000 ποδιών, προκαλώντας ρωγμή και τραυματισμό του πιλότου, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία και αξιωματούχους της αμερικανικής αεροπορίας.
Το Boeing 737-MAX 8, που μετέφερε 134 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από το Ντένβερ με προορισμό το Λος Άντζελες, αλλά προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Γιούτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά στο πολυεπίπεδο παρμπρίζ. Ο πιλότος τραυματίστηκε από θραύσματα και έλαβε ιατρική περίθαλψη μετά την αναγκαστική προσγείωση.
Το ραγισμένο παρμπρίζ έχει μεταφερθεί στο εργαστήριο της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) για να διερευνηθεί το περιστατικό και να αποσαφηνιστεί η προέλευση του αντικειμένου που το χτύπησε.
United Airlines 737 MAX pilot injured after the windshield cracked at 36,000 while flying from Denver to Los Angeles on Thursday.
Reports have suggested the possibility of the aircraft being hit by falling space debris or a small meteorite, though this remains unconfirmed.… pic.twitter.com/8qNg6aA0uE
— Breaking Aviation News & Videos (@aviationbrk) October 18, 2025
Η αεροπορική εταιρεία πρόσθεσε ότι οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε άλλο αεροσκάφος και συνέχισαν το ταξίδι τους προς το Λος Άντζελες αργότερα την ίδια ημέρα. Παράλληλα, η United συνεργάζεται με την αρμόδια ομάδα για την αποκατάσταση και επαναφορά σε λειτουργία του κατεστραμμένου αεροσκάφους.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κατάσταση, δεδομένου ότι το γυαλί προκάλεσε ζημιά στους επιβαίνοντες στο πιλοτήριο και δεδομένου του ύψους 36.000 ποδιών στο οποίο συνέβη η πρόσκρουση. Αυτό είναι πραγματικά το μεγάλο μυστήριο», δήλωσε ο αναλυτής αεροπορικών θεμάτων του ABC News, Τζον Νανς. Τα παρμπρίζ των αεροσκαφών είναι σχεδιασμένα με πολλαπλά στρώματα, ώστε να αντέχουν σε ζημιές που προκαλούνται από πράγματα όπως πρόσκρουση πουλιών, καιρικές συνθήκες ή ακόμη και συντρίμμια, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι σπάνιο να πρόκειται για πρόσκρουση πουλιών σε τόσο μεγάλο ύψος.
«Το αεροσκάφος συγκρούστηκε με ένα αντικείμενο και ένα παράθυρο στο πιλοτήριο έσπασε, οπότε πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στο Σολτ Λέικ Σίτι», είπε η φοιτήτρια και επιβάτης του αεροσκάφους Χέδερ Ράμσεϊ στο ABC News, ανακαλώντας το μήνυμα του πιλότου.
Τι θα μπορούσε να χτύπησε το αεροσκάφος
Εν μέσω της αβεβαιότητας για την προέλευση του αντικειμένου που έσπασε το παρμπρίζ του αεροσκάφους, τη Δευτέρα το βράδυ, η εταιρεία WindBorne Systems —που κατασκευάζει έξυπνα μετεωρολογικά αερόστατα για πρόγνωση και ανάλυση καιρικών δεδομένων— ανακοίνωσε ότι το αντικείμενο που προκάλεσε τη ρωγμή ενδέχεται να προέρχεται από κάποιο από τα δικά της αερόστατα. Παράλληλα, η WindBorne Systems τόνισε ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την διερεύνηση του περιστατικού.
First launch from Oklahoma is up! Norman is the newest edition to our launch network 🎈 pic.twitter.com/WeW6mRDV8L
— Jehan Godrej (@JehanGodrej) September 4, 2025