Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ για την κατάληψη της πόλης της Γάζας
Οικογένειες ομήρων διαμαρτύρονται έξω από την κατοικία του Νετανιάχου
Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τη Δευτέρα χερσαία επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios που επικαλείται πηγές από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η Jerusalem Post μετέδωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισέλθει στο κέντρο της πόλης.
Ύστερα από εβδομάδες εντατικών αεροπορικών επιθέσεων, κατά τις οποίες καταστράφηκε μεγάλος αριθμός πολυώροφων κτιρίων, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις φαίνεται πως περνούν σε μια ευρύτερης κλίμακας χερσαία εισβολή.
Τις τελευταίες ημέρες οι IDF ενίσχυαν σταδιακά τους βομβαρδισμούς εντός και γύρω από την πόλη, χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι πρότινος αναπτύξει δυνάμεις εδάφους στη βόρεια Γάζα, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 300.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, οι αρχές συνεχίζουν να καλούν τους πολίτες να απομακρυνθούν, αν και πολλοί παραμένουν, φοβούμενοι ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Λωρίδα.
Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν πως τα ξημερώματα της Τρίτης η πόλη δέχτηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς, λίγες ώρες μετά τη δημόσια στήριξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στην ισραηλινή επίθεση.
«Υπάρχουν σφοδροί, αδιάκοποι βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας και ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Άχμεντ Γκαζάλ, προσθέτοντας ότι σπίτια έχουν καταστραφεί και κάτοικοι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Γάζας, η οποία διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε στο AFP ότι «οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σφοδρά σε όλη την πόλη της Γάζας και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών συνεχίζει να αυξάνεται».
Οικογένειες ομήρων σε διαμαρτυρία έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού
Παράλληλα, συγγενείς των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα συγκεντρώθηκαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Επιχείρηση «Το Άρμα του Γεδεών ΙΙ» στην Πόλη της Γάζας. Στόχος τους ήταν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κίνηση αυτή και να αναδείξουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι όμηροι, όπως έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών.
השעה 3:00
עינב צנגאוקר, מישל אילוז, ענת אנגרסט, אופיר ברסלבסקי ועוד משפחות הביאו שמיכות ושקי שינה – כי המשטרה לא מאפשרת לבנות אוהלים בשטח – ומתכוונות לעשות פה את הלילה ואולי גם את הימים הקרובים. עינב אומרת שהם לא מתכוונים לעזוב את הכביש pic.twitter.com/PILWqyqBYw
— Bar Peleg (@bar_peleg) September 16, 2025
«Μετά από 710 νύχτες αιχμαλωσίας από τρομοκράτες, η σημερινή νύχτα θα μπορούσε να είναι η τελευταία νύχτα για τους ομήρους που μόλις και μετά βίας επιβιώνουν και η τελευταία μας ευκαιρία να εντοπίσουμε και να ανακτήσουμε τους νεκρούς για αξιοπρεπή ταφή», αναφέρει ανακοίνωσή τους.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου φέρει προσωπική ευθύνη για την τύχη των ομήρων. Ο λαός του Ισραήλ δεν θα συγχωρήσει τη θυσία των ομήρων και των στρατιωτών».
Απάντηση της Χαμάς στον Τραμπ για τις «ανθρώπινες ασπίδες»
Η Χαμάς αντέδρασε σε δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η οργάνωση μετέφερε Ισραηλινούς ομήρους από υπόγεια καταφύγια με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως «ανθρώπινες ασπίδες» ώστε να εμποδίσει την προέλαση των Ισραηλινών Δυνάμεων στην Πόλη της Γάζας.
Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς υποστηρίζει ότι τα λόγια του Τραμπ αποδεικνύουν «κατάφωρη προκατάληψη υπέρ της σιωνιστικής προπαγάνδας».
Η τρομοκρατική οργάνωση υπογραμμίζει επίσης ότι ο Τραμπ γνωρίζει πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι εκείνος που υπονομεύει κάθε πιθανότητα συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Η Χαμάς προσθέτει ότι θεωρεί τις ΗΠΑ — μαζί με το Ισραήλ — υπεύθυνες για την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα.
«Ο εγκληματίας πολέμου Νετανιάχου φέρει την πλήρη ευθύνη για τις ζωές των κρατουμένων του στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η παλαιστινιακή ομάδα, προσθέτοντας ότι η κατάληψη της πόλης της Γάζας θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων.
«Η Ουάσινγκτον γνωρίζει ότι ο Νετανιάχου σαμποτάρει τις πιθανότητες οποιασδήποτε συμφωνίας, πιο πρόσφατα επιχειρώντας να δολοφονήσει την διαπραγματευτική αντιπροσωπεία στο Κατάρ ενώ συζητούσαν την τελική συμφωνία του Τραμπ.»