Ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
Όσα έγιναν στον Λευκό Οίκο
Share
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, μετά την «πολύ καλή» συζήτηση που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες, ότι «ξεκίνησαν οι προετοιμασίες» για ενδεχόμενη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε ότι ο Πούτιν εμφανίστηκε πρόθυμος να συναντήσει τον Ζελένσκι, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια διαλείμματος στις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, στόχος είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας των επαφών, τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να ενισχυθεί και με στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της, προειδοποιώντας παράλληλα για νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν για επενδύσεις και οικονομική συνεργασία, Κιρίλ Ντμίτριεφ, χαρακτήρισε την ημέρα «σημαντική για τη διπλωματία», υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η «διαρκής ειρήνη» και όχι μια απλή προσωρινή εκεχειρία.
Δεν έχει οριστεί ο τόπος της συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι
Ο κ. Τραμπ ανέφερε μέσω Truth Social ότι η συνάντηση, σε τόπο που δεν έχει οριστεί ακόμη, θα ακολουθηθεί από τριμερή σύνοδο κορυφής, με παρόντα τον ίδιο, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης, έπειτα από τριάμισι χρόνια πολέμου.
Ο κ. Τραμπ και οι προσκεκλημένοι του «συζητήσαμε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, εγγυήσεις που θα παρασχεθούν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν που διέκοψε τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο
Η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε εγγύηση ασφαλείας μέσω του NATO και του μηχανισμού του για τη συλλογική άμυνα, το περίφημο άρθρο 5.
Οι συνομιλίες διακόπηκαν για κάποια ώρα προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ζελενσκι: Είμαι βέβαιος πως ο πόλεμος θα τελειώσει, πρόταση της Ρωσίας η διμερής συνάντηση
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το πέρας των συνομιλιών στον Λευκό Οίκο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Ευρώπης, ενώ τόνισε την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη σημασία για την παρουσία των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη διμερή συνάντηση που προτείνει η Ρωσία και επεσήμανε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο, αν και η Ρωσία θα απαιτήσει εδαφικές παραχωρήσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Κριμαία και άλλα κατεχόμενα εδάφη δεν είχαν πολεμικές συγκρούσεις, ενώ επισήμανε ότι η χώρα του έχει χάσει μόλις το 1% των εδαφών της στις τελευταίες 1000 ημέρες. Τέλος, ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πολέμου.
Συμπεράσματα από τις συζητήσεις στον Λευκό Οίκο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Μετά την σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και επτά Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει ήδη διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια.
1. Πιθανή τριμερής συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν-Τραμπ
Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι εργάζεται για την οργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στόχο την προώθηση ενός διαλόγου για την ειρήνη. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει και μια τριμερής συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δύο ηγέτες, προκειμένου να εξετάσουν τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης.
2. Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία
Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στη στρατηγική ενίσχυσης της άμυνας της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε σχέδια για την αγορά αμερικανικών όπλων αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου εγγυήσεων ασφαλείας. Παράλληλα, η Ουκρανία προγραμματίζει την κατασκευή και ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με κάποια από αυτά να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Η συμφωνία για τα συγκεκριμένα σχέδια αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών.
3. Η επαναχάραξη των συνόρων της Ουκρανίας
Αν και ο Ζελένσκι παρουσίασε στον Τραμπ έναν χάρτη που απεικονίζει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας, η επαναχάραξη των συνόρων δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια των επαφών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της αλλαγής των συνόρων θα πρέπει να εξεταστεί σε μια μελλοντική τριμερή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ρωσία.
4. Τηλεφώνημα Τραμπ στον Πούτιν
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Τραμπ θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Ρώσο πρόεδρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο και να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης.
Αν και η διαδικασία παραμένει σε αρχικό στάδιο, οι συνομιλίες δείχνουν μια σαφή πρόθεση να προωθηθεί η διπλωματική οδός και να υπάρξει μια συμφωνία για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.
Η εγκάρδια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι πριν τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο
«Θεωρώ πως είχαμε πολύ καλή συζήτηση με τον πρόεδρο Τραμπ, ήταν αληθινά η καλύτερη» ως τώρα, ανέφερε νωρίτερα, πριν τη συνάντηση με τον Τραμπ ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους χθες το απόγευμα.
Πριν από τη διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή ευρωπαίων ηγετών, οι δυο άνδρες είχαν διμερή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, όπου απάντησαν σε κάποιες ερωτήσεις δημοσιογράφων και εκφράστηκαν σε εγκάρδιο τόνο, σε θεαματική αντίθεση με τη δημόσια ταπείνωση που υπέστη ο κ. Ζελένσκι στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας ευχαριστώ πολύ για τις προσπάθειές σας, τις προσωπικές προσπάθειές σας για να λάβουν τέλος οι σκοτωμοί και να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», είπε ο κ. Ζελένσκι, στον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε προσάψει την προηγούμενη φορά πως δεν έδειχνε την ευγνωμοσύνη που όφειλε για την αμερικανική υποστήριξη στον πόλεμο.
Ο κ. Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι φάνηκαν να κάνουν συνειδητή προσπάθεια για να δημιουργήσουν την καλύτερη διάθεση στον κ. Τραμπ μετά τη συνάντησή του, χωρίς απτά αποτελέσματα, με τον κ. Πούτιν την Παρασκευή, όταν ο ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμιά ουσιαστική παραχώρηση δημόσια.
Έπαινοι Τραμπ για το μαύρο σακάκι του Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι φόρεσε μαύρο σακάκι και μαύρο πουκάμισο όταν πήγε στον Λευκό Οίκο και ο Αμερικανός ομόλογός του Τραμπ, που δίνει σημασία στο πρωτόκολλο, τον επαίνεσε για την εμφάνισή του υποδεχόμενος τον καλεσμένο του. Η εμφάνιση του τον Φεβρουάριο –όταν είχε πάει με στρατιωτικού τύπου περιβολή όπως συνηθίζει– είχε επικριθεί από τον ίδιο τον ρεπουμπλικάνο και οπαδούς του.
Οι προσκεκλημένοι του κ. Τραμπ, όπως και ο κ. Ζελένσκι, φρόντισαν να τον ευχαριστήσουν για τις μεσολαβητικές προσπάθειές του.
Νότες που δεν ταίριαζαν και πολύ με τις υπόλοιπες ήταν οι τοποθετήσεις του γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, που επέμεινε στην ανάγκη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός προτού συνεχιστούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις — κάτι που δεν βρίσκει απαραίτητο ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
«Ας εργαστούμε γι’ αυτό και ας προσπαθήσουμε να ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία», είπε ο κ. Μερτς, καθώς η πιο αιματηρή ένοπλη σύρραξη στο έδαφος της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζεται, με επιδρομές drones και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Το ανοιχτό μικρόφωνο κατέγραψε ατάκα του Τραμπ στον Μακρόν
Προτού αρχίσουν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, κάτι που πιθανόν εν αγνοία του κατέγραψε μικρόφωνο, προφανώς αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Νομίζω πως θέλει να κλείσει συμφωνία μαζί μου. Καταλαβαίνεις; Όσο τρελό κι αν ακούγεται».
Το… διπλωματικό μπαλέτο
Στο άνευ προηγουμένου διπλωματικό μπαλέτο ο γενικός γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αφίχθησαν ο ένας μετά τον άλλο στον Λευκό Οίκο για να σταθούν γύρω από τον ουκρανό πρόεδρο.
Ο κ. Ζελένσκι είπε ξανά χθες, προτού πάει στην αμερικανική προεδρία, πως η Ρωσία δεν πρέπει να «επιβραβευτεί» για τη στρατιωτική εισβολή στη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο αμερικανός πρόεδρος, που δεν έχει ενστερνιστεί ποτέ δημόσια την άποψη ότι η Μόσχα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον πόλεμο, αναφέρθηκε ξανά χθες στο ζήτημα της «ανταλλαγής εδαφών».
Ο κ. Μακρόν διαβεβαίωσε πως το ακανθώδες θέμα αυτό δεν συζητήθηκε «καθόλου» χθες. Απαίτησε εξάλλου να επιβληθούν ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία αν αποτύχει «η διπλωματία», μερικές ώρες μετά τις πολυμερείς συνομιλίες.
Ενώ ο κ. Μερτς επέμεινε στο ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.