Ενημέρωση με ένα κλικ

Υγειονομικός συναγερμός στην Ιταλία – Τρεις νεκροί από αλλαντίαση

Κατανάλωσαν τρόφιμα από πλανόδιους

Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας κρούσματα αλλαντίασης που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τρία άτομα και έχουν οδηγήσει πολλούς άλλους στο νοσοκομείο σε δύο διαφορετικές περιφέρειες. Στην Καλαβρία, και συγκεκριμένα στην τουριστική κωμόπολη Ντιαμάντε, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες, ενώ πάνω από δώδεκα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Κοζέντσα, εκ των οποίων δύο σε σοβαρή κατάσταση. Το τρίτο θανατηφόρο περιστατικό αφορά μία 38χρονη από τη Σαρδηνία, η οποία είχε παρουσιάσει συμπτώματα στα τέλη Ιουλίου, μετά την κατανάλωση σάλτσας γουακαμόλε σε πανηγύρι στο Μονσεράτο, κοντά στο Κάλιαρι. Η γυναίκα νοσηλεύτηκε αρχικά στο νοσοκομείο Brotzu σε κρίσιμη κατάσταση και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Businco, όπου τελικά υπέκυψε. Το ιταλικό υπουργείο Υγείας έθεσε άμεσα σε εφαρμογή όλους τους προβλεπόμενους μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων στις δύο πληγείσες περιφέρειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη διάθεση των αντίδοτων στους ασθενείς. Η επικεφαλής του τμήματος πρόληψης, έρευνας και εκτάκτων αναγκών, Μαρία Ροζάρια Καμπιτιέλο, τόνισε ότι η έγκαιρη ανταπόκριση κατέστη εφικτή χάρη στο δίκτυο της Στρατηγικής Εθνικής Αποθήκης Αντιδότων και Φαρμάκων, αλλά και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Έρευνα της Εισαγγελίας Πάολα

Η Εισαγγελία της Πάολα διεξάγει ήδη ποινική έρευνα για την υπόθεση των δηλητηριάσεων στην Καλαβρία, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την ταχύτητα και την ποιότητα της ιατρικής ανταπόκρισης. Τρεις άνθρωποι έχουν συλληφθεί, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια, καθώς και για διάθεση επικίνδυνων τροφίμων. Πρόκειται για έναν πλανόδιο πωλητή που φέρεται να πούλησε μολυσμένα προϊόντα από το φορτηγό-καντίνα του και τους νόμιμους εκπροσώπους δύο εταιρειών που παρείχαν τις πρώτες ύλες. Παράλληλα, διερευνώνται και γιατροί για τις ενέργειές τους μετά την εισαγωγή των ασθενών. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι όλα τα θύματα και οι ασθενείς είχαν καταναλώσει σάντουιτς με λουκάνικο και μπρόκολο από τον ίδιο πωλητή. Το όχημά του κατασχέθηκε, ενώ διαπιστώθηκε ότι έμενε εκτεθειμένο στον ήλιο όλη την ημέρα, γεγονός που πιθανόν συνέβαλε στην ανάπτυξη τοξινών σε τρόφιμα που δεν διατηρούνταν κατάλληλα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις πραγματοποιούνται από το Τμήμα Υγειονομικής Υπηρεσίας της Κοζέντσα και την τοπική αστυνομία.

Καθυστέρηση στη διάγνωση

Μέρος της έρευνας αφορά και την ιδιωτική κλινική του Μπελβεντέρε Μαρίτιμο, όπου προσήλθαν τα δύο θύματα της Καλαβρίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν τους χορηγήθηκε η αναγκαία θεραπεία και τους συνέστησαν να μεταβούν σε καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο. Η καθυστέρηση στην αναγνώριση της αλλαντίασης φαίνεται να επιδείνωσε την κατάστασή τους, συμβάλλοντας στην τραγική έκβαση. Μεταξύ των νεκρών είναι ο 52χρονος Λουίτζι ντι Σάρνο, τουρίστας από την Τσέρκολα της Νάπολης, ο οποίος μετά την κατανάλωση του γεύματος εμφάνισε συμπτώματα και επισκέφθηκε την κλινική. Χωρίς να παρουσιάσει βελτίωση, ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής στην Καμπανία, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και, παρά την επέμβαση ελικοπτέρου διάσωσης, κατέληξε πριν φτάσει στο νοσοκομείο του Λαγκονέγκρο. Η δεύτερη νεκρή, μία 45χρονη από την Πράια α Μαρέ, παρουσίασε επίσης συμπτώματα μετά από κατανάλωση τροφής από τον ίδιο πωλητή και είχε μεταβεί στην ίδια κλινική. Τι είναι η αλλαντίαση Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.
Υγειονομικός συναγερμός στην Ιταλία - Τρεις νεκροί από αλλαντίαση σε Καλαβρία και Σαρδηνία, κατανάλωσαν τρόφιμα από πλανόδιους
Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος. Η τροφιμογενής αλλαντίαση Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α.). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο). Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια. Διάγνωση Η διάγνωση της τροφιμογενούς αλλαντίασης στηρίζεται στην ανεύρεση: (α) της αλλαντικής τοξίνης στον ορό, στα κόπρανα, στις γαστρικές εκκρίσεις ασθενούς και στο τρόφιμο που ενοχοποιείται για τη μόλυνση ή (β) στην ανεύρεση του Clostridium botulinum σε καλλιέργεια γαστρικών εκκριμάτων ή κοπράνων ασθενούς. Η ανίχνευση του Clostridium botulinum σε ύποπτο τρόφιμο δεν θέτει τη διάγνωση της αλλαντίασης δεδομένου ότι οι σπόροι του μικροβίου μπορούν να βρεθούν παντού, εν αντιθέσει με την ανίχνευση τοξίνης στο ύποπτο τρόφιμο που είναι ισχυρά διαγνωστική. Στην αλλαντίαση από τραύμα η διάγνωση βασίζεται στην ανεύρεση τοξίνης στον ορό του ασθενή ή στην απομόνωση του αιτιολογικού παράγοντα σε καλλιέργεια τραύματος. Στην εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων η διάγνωση στηρίζεται στην ανεύρεση Clostridium botulinum/Γοξ\νης στα κόπρανα ή σε υλικά βιοψίας. Θεραπεία Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πρίν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου. Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com