Η Γερμανία ετοιμάζει τους μαθητές της για ενδεχόμενο πολέμου
Το σχέδιο περιλαμβάνει, ασκήσεις πολιτικής άμυνας, παροχή σχετικού ενημερωτικού υλικού ακόμη και προτεινόμενους τρόπους αποθήκευσης αποθεμάτων σε περίπτωση κρίσης.
Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου στο Handelsblatt, της Γερμανίας, ο ζητούμενος στόχος είναι η καλύτερη προετοιμασία της κοινωνίας, και ειδικά των νέων, για κρίσεις και ακραία σενάρια, όπως ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην κατάσταση της ασφάλειας, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική προστασία, ακόμη και στη σχολική εκπαίδευση», με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας με επικεφαλής τη Νάνσυ Φαίζερ (SPD) να έχει υποστηρίξει την προετοιμασία των νέων στα σχολεία για κρίσεις και ενδεχόμενο πόλεμο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου χθες Δευτέρα 7 Απριλίου στην Handelsblatt.
Παρόλο που η ευθύνη για τον καθορισμό της διδακτέας ύλης ανήκει στα ομόσπονδα κρατίδια, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (BBK) δηλώνουν έτοιμα να παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και καθηγητές.
Σύμφωνα με αναφορές σε διάφορα γερμανικά μέσα πίσω από τις σκέψεις αυτές βρίσκεται η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Γερμανία, που καθιστά αναγκαία την προετοιμασία σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών για την περίπτωση πολέμου.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ασκήσεις πολιτικής άμυνας, παροχή σχετικού ενημερωτικού υλικού ακόμη και προτεινόμενους τρόπους αποθήκευσης αποθεμάτων σε περίπτωση κρίσης.
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας της CDU, Roderich Kiesewetter, προτείνει ένα ακόμη βήμα: την καθιέρωση βασικής εκπαίδευσης για καταστάσεις κρίσης σε όλα τα σχολεία.
«Είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται ασκήσεις για πραγματικές καταστάσεις κινδύνου. Οι μαθητές είναι από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ανέφερε σε δηλώσεις του.
Ο ίδιος πρότεινε την υιοθέτηση ενός γενικού πλαισίου κοινωνικής και πολιτικής εκπαίδευσης, το οποίο θα προετοιμάζει τους νέους για τη διαχείριση κρίσεων και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια σύγχρονη μορφή κοινωνικής θητείας.
Ανέφερε ως θετικό παράδειγμα το φινλανδικό μοντέλο, όπου αντίστοιχες δράσεις έχουν ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία εδώ και δεκαετίες.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών συνιστά τη δημιουργία οικιακών αποθεμάτων σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, επαρκή για τουλάχιστον 72 ώρες.
«Ένα απόθεμα τριών ημερών μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά σε κάθε έκτακτη κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.
Η πρωτοβουλία αυτή εναρμονίζεται με την νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εστιάζει στην «προετοιμασία για κρίσεις που προκαλούνται από πολεμικές συγκρούσεις».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις