Η Ρωσία λέει όχι στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός: «Η εκεχειρία θα ευνοήσει τον ουκρανικό στρατό»
Η Ρωσία επιδιώκει μια διαρκή ειρηνική λύση στην Ουκρανία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Μόσχας.
Η Ρωσία επιδιώκει μια διαρκή ειρηνική λύση στην Ουκρανία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Μόσχας, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ. Η τοποθέτησή του αποτυπώνει το κλίμα με το οποίο οι Ρώσοι αναμένεται να υποδεχθούν τους Αμερικανούς διαπραγματευτές στη Μόσχα μέσα στις επόμενες ώρες.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για προσωρινή κατάπαυση του πυρός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή ανάπαυλα που θα ευνοήσει τον ουκρανικό στρατό, τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο Ουσακόφ.
«Ο στόχος μας είναι, τελικά, μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση, προσπαθούμε γι’ αυτό. Μια ειρηνική διευθέτηση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας, τις γνωστές μας ανησυχίες», δήλωσε ο Ουσάκοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, σχολιάζοντας την πρόταση των ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Rusko odmítlo 30denní příměří na Ukrajině navržené USA.
Jurij Ušakov, Putinův poradce pro zahraniční politiku, říká, že by to nebylo „nic jiného než dočasný oddech pro ukrajinské jednotky“. Omyl Rusko chce válčit dál ! pic.twitter.com/LjCKaNk9Tu— Eva 🇨🇿❤️🇺🇦❤️ (@Eva_CZ1) March 13, 2025
Σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, την ίδια θέση ενδέχεται να εκφράσει αργότερα σήμερα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Λουκασένκο στη Μόσχα. «Οι πρόεδροι (της Ρωσίας και της Λευκορωσίας) θα μιλήσουν, απαντώντας σε ερωτήσεις σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος Πούτιν πιθανόν να εκφράσει πιο συγκεκριμένες και ουσιαστικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.
Όσον αφορά την πρώτη του αντίδραση στο άκουσμα της πρότασης για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, την οποία έλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, ο Ουσάκοφ υπογράμμισε πως «μια τέτοια εξέλιξη είναι ευνοϊκή για τον ουκρανικό στρατό».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τον Ιανουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως ο στόχος της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να είναι μια σύντομη εκεχειρία που θα προσφέρει απλώς μια ανάπαυλα για την ανασύνταξη των δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό, με σκοπό τη συνέχιση των εχθροπραξιών, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη.
Όπως υπογράμμισε, οι ρωσικές αρχές θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ρωσικού λαού, καθώς αυτό αποτελεί τον βασικό σκοπό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η ειρήνη στην Ουκρανία, σημείωσε ο Πούτιν, θα πρέπει να βασίζεται στον «σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των ανθρώπων, όλων των εθνών που ζουν σε αυτή την περιοχή».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις