Ενημέρωση με ένα κλικ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Προκλητικό άρθρο στους Times – «Γιατί δεν πρέπει να επιστραφούν..»

«Περισσότερος κόσμος θα δει τα μάρμαρά μας αν μείνουν στο Λονδίνο, παρά εάν μεταφερθούν στην Ελλάδα»

Ένας διανοούμενος και  αρθρογράφος, ο Andrew Norman Wilson, με ένα προκλητικό δημοσίευμα του στους Times, εκφράζει την αντίθεσή του στην προοπτική να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μιλώντας για τους λόγους που δεν πρέπει να επιστραφούν και προχωρά σε απαξιωτικά σχόλια τόσο για τους Έλληνες, θεωρώντας τους ανάξιους, αλλά και για τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, τον Τζορτζ Όσμπορν, τον οποίον χαρακτηρίζει απερίφραστα ανίκανο και ακατάλληλο.

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι «περισσότερος κόσμος θα δει τα μάρμαρά μας αν μείνουν στο Λονδίνο, παρά εάν μεταφερθούν στην Ελλάδα», για να αναρωτηθεί: «Θα εμπιστευόσασταν ποτέ, είτε τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου είτε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι θα καταλήξουν σε ένα λογικό συμπέρασμα;».

Ο αρθρογράφος θεωρεί πως η σημερινή ανθρωπότητα είναι παντελώς ανίκανη να εκτιμήσει την αληθινή αξία αυτών των απαράμιλλων έργων τέχνης και γι αυτό πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Andrew Norman Wilson είναι πολυγραφότατος συγγραφέας, απολαύει σεβασμού, θεωρείται επιδραστικός, αρθρογραφεί τακτικά στους Times του Λονδίνου και εν προκειμένω διαδηλώνει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σενάριο επιστροφής των Γλυπτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Προκλητικό δημοσίευμα του Independent: Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρέπει  να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Το άρθρο του Andrew Norman Wilson στους έγκριτους βρετανικούς Times τιτλοφορείται ως «We lost our marbles over Ancient Greece». Και για όσους δεν συλλαμβάνουν το νόημα, ο υπότιτλος σπεύδει να εξηγήσει: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο τόπος μιας πολιτιστικής υπεξαίρεσης, αλλά ένας φόρος τιμής προς έναν ανώτερο πολιτισμό που εμείς πλέον δεν κατανοούμε».

Στη βρετανική αργκό η φράση «we lost our marbles» αποδίδεται: «Πώς μας… έστριψε με τα μάρμαρα…»!.

Ο αρθρογράφος προχωρά ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας πως «το να αναφέρεται κανείς στα Γλυπτά, υποκρύπτει μία συγκεκριμένη σκοπιά:

Αν τα αποκαλείς Γλυπτά του Παρθενώνα, αυτομάτως κατατάσσεις τον εαυτό σου μεταξύ εκείνων που πιστεύουν πως θα πρέπει να βρίσκονται εκεί όπου όρθωσαν το ανάστημά τους για πρώτη φορά, στο μέσον του 5ου αιώνα π.Χ.

Αν αναφέρεσαι σε αυτά σαν Ελγίνεια Γλυπτά, είσαι υποστηρικτής της άποψης ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, στο υπέροχο κτίριο που είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Αναβίωση, στο Μπλούμσμπερι, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τα Γλυπτά από τον Ρόμπερτ Σμιρκ, εν πλήρη ελληνική δόξη, προκειμένου να φιλοξενήσει τους συγκεκριμένους θησαυρούς»

Hellenists of the 19th century revered all that the Elgin Marbles symbolised
https://twitter.com/sanfeym/status/1865368593996616132
Δείτε το άρθρο του εδώ : thetimes.com
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com