Την πόρτα της εξόδου δείχνουν στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας – Προσπάθησε να υποβάλει στρατιωτικό νόμο
Έξι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέθεσαν στο κοινοβούλιο εισήγηση για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα του προέδρου.
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν σοκ-γελ μετά το φιάσκο με τον στρατιωτικό νόμο καθώς οι φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί ακούγονται πλέον όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από το ίδιο του το κόμμα.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό νόμο που επέβαλε το βράδυ της Τρίτη (3/12) ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σοκ-γέολ.
Ο κ. Γιουν, με δημοτικότητα ήδη πολύ χαμηλή, ανακοίνωσε πως κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος προς γενική κατάπληξη το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως αποτελείται από «δυνάμεις εχθρευόμενες το κράτος», με φόντο τις διαφωνίες για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αμέσως μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού και προσγειώθηκαν ελικόπτερα στην οροφή του κοινοβουλίου, μολαταύτα μέλη της νοτιοκορεάτικης εθνικής αντιπροσωπείας μπόρεσαν να συνεδριάσουν εκτάκτως και να υιοθετήσουν απόφαση με την οποία αξίωσαν την άρση του μέτρου — κάτι που υποχρεώθηκε να κάνει ο κ. Γιουν έπειτα από μερικές ώρες.
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο μεταξύ μπροστά στο κοινοβούλιο, απαιτώντας την απόσυρση του μέτρου και την παραίτηση του προέδρου Γιουν.
Η επιβολή στρατιωτικού νόμου, στη Νότια Κορέα κάτι που είχε να ζήσει η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πάνω από σαράντα χρόνια, συνεπαγόταν αναστολή της πολιτικής ζωής, κλείσιμο του κοινοβουλίου και τον αυστηρό έλεγχο των ΜΜΕ.
Η είδηση προκάλεσε διεθνή ανησυχία και αποδοκιμασία κυρίως από πλευράς των ΗΠΑ, του βασικού συμμάχου της Σεούλ απέναντι στη Βόρεια Κορέα, αλλά από την Κίνα.
Σύμφωνα με την Παρκ Σουνγκ-Μιν της Μιν Consulting στη Σεούλ το μέλλον του Γιουν είναι αβέβαιο αφού ακόμη και οι συντηρητικοί σύμμαχοί του τον επέκριναν. «Ο πρόεδρος δεν έχει πλέον ανεξάρτητη εξουσία. Το βλέπω ως πολιτική αυτοκτονία», είπε η Παρκ σε δηλώσεις της στο CNN σημειώνοντας ότι το διάταγμα του στρατιωτικού νόμου του Γιουν εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία της Νότιας Κορέας, τη συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την διεθνή φήμη της.
Έξι κομματα της αντιπολίτευσης ζητούν αποπομπή του προέδρουτης Νότιας Κορέας
Οι ώρες του Γιουν στην εξουσία φαίνεται πλέον ότι είναι μετρημένες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του νοτιοκορεατικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία για το ζήτημα μεθαύριο Παρασκευή 6η ή το Σάββατο 7η Οκτωβρίου.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις