Ενημέρωση με ένα κλικ

Αποσύρθηκαν 2,5 εκατομμύρια Air Fryers από υπερθερμάνσεις καλωδίων και εξαρτημάτων

Έχουν ανακληθεί συνολικά πάνω από 2,6 εκατομμύρια φριτέζες αέρα, με την τελευταία να αφορά μοντέλο της Insignia.

Πολλές ήταν οι καταγγελίες για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι καταναλωτές με τις συσκευές Air Fryers το τελευταίο διάστημα, ην περίοδο Μαρτίου 2023 – Μαρτίου 2024, με τις απομιμήσεις που είχαν κατακλύσει την αγορά να έχουν γίνει ωρολογιακές βόμβες στις κουζίνες των αγοραστών τους.

Οι φριτέζες έχουν γίνει πρόσφατα μια δημοφιλής συσκευή κουζίνας, ειδικά για καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους και θέλουν να μαγειρεύουν φαγητό με γεύση «τηγανητό», αλλά χωρίς τις θερμίδες από το τηγάνισμα σε λάδι.

Μοιραίο ήταν όσο τα Air Fryers παγιώνονται ως απαραίτητo οικιακό αξεσουάρ, να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες φίρμες αμφιβόλου ποιότητας, οδηγώντας στην ανάκληση 2,6 εκατομμυρίων συσκευών σε έναν χρόνο.

Οι ηλεκτρικές δυσλειτουργίες και η κακή καλωδίωση μπορεί να θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια και μάλιστα εκατομμύρια φριτέζες αέρα έχουν ανακληθεί μέσα σε μόλις ένα χρόνο, αφού εκατοντάδες άνθρωποι ανέφεραν τραυματισμούς από εγκαύματα, πυρκαγιές φριτέζας, υπερθέρμανση, λιώσιμο και άλλες επικίνδυνες δυσλειτουργίες.

Όπως πληροφορεί το cibum.gr, την περίοδο Μαρτίου 2023 – Μαρτίου 2024 έχουν ανακληθεί συνολικά πάνω από 2,6 εκατομμύρια φριτέζες αέρα, με την τελευταία να αφορά μοντέλο της Insignia.

Η εν λόγω εταιρεία είδε 287.300 συσκευές της να απομακρύνονται από την αγορά, μετά από σωρεία αναφορών για υπερθέρμανση/τήξη/θραύση του γυαλιού της, καθώς και για φωτιά και εγκαύματα.

Οι αιτίες διαφέρουν από τη μία ανάκληση στην άλλη και περιλαμβάνουν υπερθέρμανση καλωδίων, θραύση εξαρτημάτων ενώ η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία, υπερθέρμανση που οδηγεί σε θραύση της πόρτας και των τζαμιών ενώ έχουν γίνει ανακλήσεις και για το ενδεχόμενο να καούν και να λιώσουν ολόκληρες οι συσκευές όπως και για σπάσιμο της λαβής της φριτέζας.

Οι φριτέζες πιάνουν φωτιά λόγω κατασκευαστικών ελαττωμάτων (που μπορεί να οδηγήσουν σε ανακλήσεις), αλλά και μερικές φορές λόγω σφάλματος στη χρήση.

Αυτό συμβαίνει όταν οι καταναλωτές γεμίζουν υπερβολικά το καλάθι, δεν αφήνουν αρκετό χώρο μεταξύ του φαγητού και του ανεμιστήρα ή δεν καθαρίζουν το κάτω μέρος της φριτέζας και αφήνουν εύφλεκτα λάδια, λίπη ή ψίχουλα όπου μπορεί να καούν.

Αν και οι καταναλωτές συνήθως αναφέρουν περιστατικά πυρκαγιάς και εγκαυμάτων, και αυτά είναι και η αιτία των ανακλήσεων, οι κίνδυνοι τραυμάτων κατά το χειρισμό ή τον καθαρισμό ορισμένων φριτέζων αέρα είναι μια άλλη πηγή παραπόνων.

Επιπλέον ορισμένες φριτέζες αέρα περιέχουν χημικές ουσίες όπως τα PFAS ή ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου, γνωστές και ως «για πάντα χημικά».

Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με ζητήματα υγείας, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχή ορμονών, μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι φριτέζες αέρα με αντικολλητική επίστρωση είναι οι πιο πιθανό να περιέχουν PFAS.

Εάν θέλετε να κρατήσετε μια φριτέζα αέρα στην κουζίνα σας για τα πιθανά οφέλη για την υγεία από το μαγείρεμα με λιγότερο λάδι, είναι καλύτερο να αγοράσετε μια φριτέζα από ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί ή κεραμικό για να αποφύγετε αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Καλό θα είναι πάντα να αποσυνδέετε τι συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, μην αφήνετε να κρέμονται τα καλώδια, κρατήστε τις ηλεκτρικές συσκευές που είναι σε λειτουργία μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και από τον νεροχύτη.

Παραμείνετε σε εγρήγορση και μην αφήνετε τις συσκευές να λειτουργούν χωρίς να είστε παρόντες, διαβάστε τα εγχειρίδια, να κάνετε πάντα σωστό καθαρισμό και τέλος να αγοράζετε συσκευές από πιστοποιημένα καταστήματα.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει