Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο Μπάιντεν φεύγει η Καμάλα Χάρις έρχεται

Εξελίξεις άνευ προηγουμένου η ανακοίνωση της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν με την  ανακοίνωση του  την Κυριακή πως αποσύρεται από την εκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, προχώρησε σε μία κίνηση – σοκ που δεν έχει επαναληφθεί ξανά στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, ενώ στηρίζει την αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις για να πάρει το «χρίσμα» του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μπορεί να χαρακτηριστούν ως οι πιο άγριες τρεις εβδομάδες στην ιστορία της αμερικανικής προεδρίας. H υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι. Ο 81χρονος αμερικανός πρόεδρος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα την Κυριακή, μετά από τις αφόρητες πιέσεις μεγάλης μερίδας Δημοκρατικών και υποστήριξε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, διαμηνύοντας πως ήρθε η ώρα να ενωθεί το κόμμα των Δημοκρατικών και να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του 81χρονου φέρνει ανατροπές στην προεδρική κούρσα λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών. Θέτει επίσης σοβαρά ερωτήματα και προκλήσεις στο κόμμα των Δημοκρατικών, που στα μάτια της Χάρις πρέπει να βρει και το αντίπαλο δέος του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος διατηρεί ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα μετά την απόπειρα δολοφονίας του και το debate.

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία λήγει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου 2025. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της επιστολής. Η απόφαση έρχεται μετά την κλιμάκωση των πιέσεων από τους Δημοκρατικούς συμμάχους του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως κανένας προεδρικός υποψήφιος δεν έχει αποχωρίσει πάλι από την κούρσα τόσο κοντά στις επερχόμενες εκλογές. Ο αμέσως επόμενος χρονικά είναι ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ο οποίος, λόγω του πόλεμου του Βιετνάμ, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 1968 ότι δεν θα διεκδικούσε άλλη θητεία.

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα γρήγορο και εκπληκτικό τέλος στα 52 χρόνια του Μπάιντεν στην εκλογική πολιτική, καθώς δωρητές, νομοθέτες ακόμη και βοηθοί του εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στη δουλειά του Προέδρου για άλλα τέσσερα χρόνια. Ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος της χώρας και είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι ήταν έτοιμος για την πρόκληση μιας ακόμα προεκλογικής εκστρατείας και μιας νέας θητείας.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να σας υπηρετήσω ως πρόεδρος. Και παρόλο που πρόθεσή μου ήταν να ζητήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να κάνω πίσω και να επικεντρωθώ στην ολοκλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το χρονικό διάστημα που μένει» αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ανάρτηση της παραίτησης του 

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος.

Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα. Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας» επισημαίνει επίσης.

 

«Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε μάλιστα πως:

«πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει