Οργή Ερντογάν: Στην Ελλάδα δίνουν μαχητικά αλλά στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις
Έντονα ενοχλημένος παρουσιάζεται ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν από την υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος διαμαρτύρεται ότι οι ΗΠΑ δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα, ιδρύουν βάσεις, αλλά στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις.
Απείλησε πως αν η Ουάσινγκτον δεν παραχωρήσει στην Άγκυρα τα F-16 τότε θα στραφεί σε άλλες λύσεις, εννοώντας την προμήθεια μαχητικών ενδεχομένως από τη Γαλλία ή την Ρωσία, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν.
«Μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, o Tαγίπ Ερντογάν.
«Tι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδη θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική».
Σχετικά με τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ».
«Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε μόνο στην Ανατολή .Ενα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά.Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις», δήλωσε συγκεκριμένα.
Παράλληλα εκτόξευσε πυρά κατά της Ε.Ε και τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα είναι υπόλογός της: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας κρατήσει για 52 χρόνια, δεν θα μας αφήσει να την ενταχθούμε και μετά, θα πει “Γιατί συναντηθήκατε με αυτόν , γιατί είδατε τον άλλον ;”. Τα λέμε αργότερα. Θα συναντιέμαι και όταν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις δεν θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο.. Θα συναντηθώ και με τον κ. Πούτιν και με τον κ. Σί και με τον κ. Μόντι».