Ενημέρωση με ένα κλικ

Ιωάννα Ροτζιώκου: «Η Ελληνική Αστυνομία είναι δίπλα στους γονείς και τα παιδιά»

Όποιος παρακολουθεί επισταμένως την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, θα έχει σίγουρα παρατηρήσει πως λίγο μετά την άρση του lockdown αναφέρονται ανά την Ελλάδα περιστατικά απόπειρας αρπαγής παιδιών, ένα εκ των οποίων, μάλιστα, πραγματώθηκε τον περασμένο μήνα στην Θεσσαλονίκη, με δυσάρεστες εξελίξεις.

Εύλογα, λοιπόν, και ειδικά στους γονείς, γεννάται η αγωνία, για το κατά πόσο τα περιστατικά αυτά είναι αληθή, αν υπάρχει κάποια έξαρση της εν λόγω εγκληματικής δράσης, αλλά και γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την κ. Ιωάννα Ροτζιώκου, εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. – Μέλος της ομάδας Διαπραγματευτών Ομηριών – Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και με τον κ. Στέφανο Αλεβίζο, Ψυχολόγο, Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προκειμένου να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, αλλά και να συμβουλεύσουν τους γονείς αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών τους.

Ιωάννα Ροτζιώκου, εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ., «Οι εξαφανίσεις πίσω από τις οποίες υπάρχει εγκληματική ενέργεια, όπως είναι η αρπαγή, είναι ελάχιστες και μετρημένες στα δάχτυλα»

Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει το τελευταίο διάστημα αύξηση στις απόπειρες αρπαγής παιδιών ανά την Ελλάδα, η κ. Ροτζιώκου απαντά:

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή είναι σημαντικό να έχουμε τα στοιχεία για τις εξαφανίσεις στην Ελλάδα. Από 1/1/2019 μέχρι και το πρώτο 5μηνο του 2020 οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν 420 δηλωθείσες εξαφανίσεις ανηλίκων.

Από αυτές, οι περισσότερες αφορούν μια απλή φυγή ενός ανήλικου από το σπίτι, π.χ. μια κοπέλα που βρίσκεται στην εφηβεία να τσακώθηκε με τους γονείς της για τα μαθήματα. Έπειτα από ένα 24ωρο (ή και νωρίτερα από αυτό) τα παιδιά συνήθως έχουν επιστρέψει στο σπίτι.

Αν ο αριθμός αυτός σας φαίνεται μεγάλος, λάβετε υπ’όψιν, ότι κάποιες από αυτές τις εξαφανίσεις αφορούν ανήλικους αγνοούμενους που έχουν δηλωθεί 2 και 3 φορές, ενώ ένα ποσοστό αυτών σχετίζεται με τις λεγόμενες γονικές αρπαγές.

Οι εξαφανίσεις πίσω από τις οποίες υπάρχει εγκληματική ενέργεια, όπως είναι η αρπαγή, είναι ελάχιστες και κυρίως όταν αναφερόμαστε στις αρπαγές πρόκειται για τις λεγόμενες γονικές αρπαγές. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση την τελευταία υπόθεση στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες όμως εξαιρέσεις δε θα πρέπει να τις γενικεύουμε. Είναι για την ακρίβεια η μοναδική που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στα αστυνομικά χρονικά και το τονίζω αυτό, για να μη δημιουργηθεί θόρυβος ότι υπάρχει αύξηση σε αυτό το φαινόμενο.

Στην περίπτωση της Ηλείας, υπήρχε μία καταγγελία από έναν ανήλικο για απόπειρα αρπαγής, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο προσπάθησε να γίνει από δύο αλλοδαπούς. Εμείς σύμφωνα με την καταγγελία ήμασταν υποχρεωμένοι να συλλάβουμε τους δράστες και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και είναι υπό έρευνα.

Πριν από μερικές μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές για δήθεν απόπειρες αρπαγής ανηλίκων στην Χαλκιδική και την Πιερία.

Ωστόσο, στις αστυνομικές αρχές δεν υπήρξε μέχρι τώρα καταγραφή τέτοιου συμβάντος ή καταγγελία. Για αυτό θέλω να τονίσουμε, ότι θα πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι διαβάζουν στο διαδίκτυο, γιατί ανά διαστήματα κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις (fake news), με δήθεν απόπειρες αρπαγής ανηλίκων. Κάτι τέτοιο δε μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε και τον πανικό μέσω της συνεχούς αναπαραγωγής των ίδιων, πολλές φορές, φωτογραφιών και ψευδών πληροφοριών.

Οπότε από την δική μας μεριά δεν υπάρχει αύξηση τέτοιας δραστηριότητας. Ωστόσο, επειδή όπως σας είπα τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο και επειδή η προστασία της ανηλικότητας αποτελεί προτεραιότητα για το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουμε επικαιροποιήσει οδηγίες που αφορούν τους ανηλίκους και αναφέρονται στο διαδίκτυο και τους ανηλίκους, τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και την ενδοοικογενειακή βία. Και για τον λόγο αυτό, αυτές οι οδηγίες (που βρίσκονται και παρακάτω), θα αποσταλούν στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς επίσης και σε χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι ή οι γονείς τους με σκοπό την ενημέρωσή τους, ενώ έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (facebook, twitter) και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr)

Πέρα από τις παραπάνω οδηγίες, η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας θέλει να στείλει στους γονείς το εξής μήνυμα: «Η Ελληνική Αστυνομία είναι δίπλα στους γονείς και τα παιδιά. Ωστόσο, θα πρέπει να αναπτύξουμε από πολύ νωρίς με τα παιδιά μας γέφυρες εμπιστοσύνης. Όταν δεν υπάρχουν αυτές οι γέφυρες, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα –άρα αυτό είναι το Α και το Ω.

Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται με τα παιδιά τους, να τους αφιερώνουν χρόνο και να ενημερώνονται για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, ποιοι είναι π.χ. οι διαδικτυακοί τους φίλοι. Δεν υπάρχει δικαιολογία του τύπου ‘δεν είμαι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο’ –να γίνουν! Πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώσουν χρόνο οι γονείς, ώστε να ενημερωθούν για την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους».

Πηγή: Infokids.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com