Ενημέρωση με ένα κλικ

Τσίοδρας: «Καλύτερα να γίνει τώρα η χαλάρωση των μέτρων»

Δηλώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα

Οι προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποτέλεσαν βασικό άξονα των δηλώσεων του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ανακοινώνοντας 16 νέα κρούσματα και κανένα νέο θάνατο εντός 24ώρου, ο ίδιος υποστήριξε ότι κάθε βήμα θα σχεδιαστεί προσεκτικά. Βάσει του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή άρση του lockdown, η εκκίνηση της χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου με την κατάσταση να αξιολογείται ανά δεκαπενθήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι στόχος αποτελεί η σταδιακή δημιουργία ανοσίας.

«Όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, στις οποίες είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες με την αύξηση της θνησιμότητας και την υπερφόρτωση των δομών υγείας».

Εντός των δηλώσεων του αναφέρει ότι οι απόψεις για το θέμα της ανοσίας διίστανται.

«Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού δεν είναι γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι για 70%. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει απότομα» προσθέτοντας:

«Με τον όρο σταδιακή ανοσία εννοούμε να εκτεθούν κάποιοι στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα που θα τους προστατεύσουν. Υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια είναι αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί μη ανάπτυξης αντισωμάτων, η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η δεύτερη τοποθέτηση βασίζεται στην εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς. Βάσει αυτής (σ.σ. όσοι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό) θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Θα αποδειχθεί στο μέλλον αυτό, όταν θα έχουμε τεστ αντισωμάτων.»

Εν συνεχεία επισήμανε:

«Μια από τις ομάδες που θα μπορούσε να εκτεθεί σταδιακά και είναι η λιγότερο ευπαθής, είναι τα μικρά παιδιά» εξηγώντας ότι σε αυτό θα παίξει ρόλο το μέλλον των σχολείων. Στη συνέχεια τόνισε, ότι κάποιες χώρες ακολουθούν διαφορετική πολιτική για τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών και όσα είναι μεγαλύτερα. «Τα σταθμίζουμε όλα, σκεφτόμαστε τι θα μπορέσει να ωφελήσει τη χώρα μας και θα εισηγηθούμε αναλόγως» είπε ακολούθως.

Ερωτηθείς για το αν αποτελεί πρόωρη απόφαση η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε:

«Είναι διαφορετική η ταχύτητα του ιού ανάλογα με τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα γίνει (σ.σ. η άρση των μέτρων). Σε εμάς έχει κυκλοφορήσει λιγότερο, λόγω μέτρων, όχι κάποιας τύχης. […] Δεν μπορούμε να μείνουμε σε lockdown μέχρι το εμβόλιο, για 18 μήνες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και άλλες αναπνευστικές ιώσεις. Θα ήταν καλύτερα τότε; Καλύτερα να γίνει τώρα η χαλάρωση των μέτρων.»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει πολλά «εργαλεία»: Τα τεστ, η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση, η παρακολούθηση των νοσηλευόμενων περιστατικών, η παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας, αποτελούν βέλη στην φαρέτρα της.

«Αυτό εννούμε όταν λέμε σταδιακά και ελεγχόμενα. Με τη βοήθεια των μαθηματικών εργαλείων να αίρονται κάποια μέτρα»

Βασικός κορμός της στρατηγικής της χώρας, θα παραμείνει η προστασία των ευπαθών ομάδων, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι θα εξεταστούν ειδικά μέτρα για όσους είναι στον περίγυρο των παιδιών, όπως οι ηλικιωμένοι.

«Τίποτε δεν θα γίνει υπό πίεση. Δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος» σημείωσε και καταλήγοντας εστίασε σε μια αισιόδοξη μελέτη από την Ελβετία:

«Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ.

Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στην μια άκρη της γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται βραδύς ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του. Σύμφωνα με την Ελβετία, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα πιθανό εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια»

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com