Ελλάδα: Σημαντική μείωση θανάτων από τροχαία το 2025
Η χώρα μας καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν.
Η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα (22%) για το έτος 2025, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την οδική ασφάλεια που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η αξιοσημείωτη επίδοση έρχεται σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος καταγράφει μείωση μόλις 3%, τοποθετώντας τη χώρα μας σε μία από τις καλύτερες θέσεις, πίσω μόνο από την Εσθονία.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ουσιαστική πρόοδο που σημειώθηκε το 2025, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι μειώθηκαν στους 517, από 665 που ήταν το 2024, παρουσιάζοντας μείωση 22%. Ο αριθμός αυτός αποτελεί τον χαμηλότερο από το 1963 για τη χώρα.
Η δραστική αυτή μείωση αποτελεί αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια, η οποία υλοποιήθηκε μέσω συνεργασίας πολλαπλών υπουργείων. Βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής περιλαμβάνουν:
* Τον αυστηρότερο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
* Τους εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους από την Ελληνική Αστυνομία.
* Την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την ανάπτυξη συστημάτων ψηφιακής εποπτείας.
* Την ενίσχυση ασφαλών εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, όπως η 24ωρη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κάθε Σάββατο βράδυ.
* Παρεμβάσεις σε υποδομές και την παράδοση νέων, ασφαλέστερων δρόμων, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος.
* Την υλοποίηση καμπανιών ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, τόνισε τη σημασία της μείωσης των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα ως εθνική προτεραιότητα. «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, που αποτελεί πολυπαραγοντικό ζήτημα. Απαιτεί αναβάθμιση των υποδομών, θεσμικές πρωτοβουλίες, στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο του ελέγχου και αλλαγή οδηγικής συμπεριφοράς», ανέφερε.
Στο πεδίο των υποδομών, η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, καθώς και οι προηγούμενες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται στον ΒΟΑΚ, ενώ σύντομα αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία και ο αυτοκινητόδρομος Ε65.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση απέδωσαν καρπούς. «Νέος ΚΟΚ, αυστηρότεροι και περισσότεροι έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία, 24ωρα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα Σάββατα, νέοι αυτοκινητόδρομοι, όπως ο Πάτρα-Πύργος, ψηφιακές κλήσεις μέσω καμερών οδικής ασφάλειας, συνεργασία με τους συλλόγους συγγενών θυμάτων τροχαίων, στοχευμένες καμπάνιες ευαισθητοποίησης και πολλά ακόμη συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με τον ίδιο ρυθμό, ώστε η μείωση να συνεχιστεί και το 2026 και να σωθούν περισσότερες ζωές», είπε.
Τέλος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, τόνισε ότι τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν είναι εντυπωσιακά. «Είναι προφανές ότι σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική μείωση των δυστυχημάτων και ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους συνέβαλαν ο εκσυγχρονισμός και η έγκαιρη υλοποίηση οδικών τμημάτων που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν ως ”καρμανιόλες”. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες εστίασαν στην ολοκλήρωση και παράδοση έργων υποδομής που εκκρεμούσαν επί πολλά χρόνια, όχι μόνο επειδή αυτά αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, αλλά και γιατί ενισχύουν την ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι διαρκείς έλεγχοι, οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας και η οδική παιδεία θα συμβάλουν περαιτέρω στη μείωση των ατυχημάτων.