Νίκος Ανδρουλάκης: Η “προίκα” του Ανδρέα Παπανδρέου και ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ σήμερα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για τις αξίες και τις αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας την ανάγκη για ανανέωση της πολιτικής αλλαγής και την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε στην «προίκα» του Ανδρέα Παπανδρέου και στον συνεχιζόμενο αγώνα του κόμματος, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε εκδήλωση με θέμα «Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του». Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Ανδρέα Παπανδρέου» σε συνεργασία με τη Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αγίας Βαρβάρας και υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στο κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», είχε ως ομιλητές τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι ο σημερινός αγώνας είναι ανάλογος με εκείνον του παρελθόντος, καθώς «η Ελλάδα αντί να πηγαίνει μπροστά, μένει στάσιμη». Διερωτήθηκε εάν μετά τη Μεταπολίτευση κανείς περίμενε αυτήν την κατάσταση στους θεσμούς και στην ποιότητα της δημοκρατίας, καθώς και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. «Εδώ λοιπόν είναι η προίκα του Ανδρέα Παπανδρέου», είπε, «οι δικές του αξίες, οι δικές του αρχές να γίνουν αγώνας, που θα μας εμπνεύσει όλους για να κάνουμε ξανά την πολιτική αλλαγή πράξη και να είναι και αυτός περήφανος από εκεί που μας βλέπει, αλλά πάνω απ’ όλα να δικαιώσουμε τους αγώνες δεκάδων ανθρώπων που πίστευαν στον ΠΑΣΟΚ και θέλουν κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε ενωμένοι».
Ως παιδί της δεκαετίας του ’80, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι ο λαός της Κρήτης πίστευε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός απόγονος του Ελευθερίου Βενιζέλου, διότι «κόμισε σε μια από τις κρισιμότερες ιστορικές φάσεις της πατρίδας μας τρεις έννοιες και τις έκανε κίνημα και κόμμα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Πρόοδος». Αυτές οι λέξεις, όπως σημείωσε, ήταν η πυξίδα και η στρατηγική του ανθρώπου που «αναγέννησε τη Δημοκρατική Παράταξη έπειτα από πολλές δεκαετίες δυσκολιών, αποκλεισμών και ανισοτήτων». «Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπήρχε η Κεντροαριστερά, δεν θα υπήρχε μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη», τόνισε.
Αναφέρθηκε σε προσωπικές μνήμες από τη συγκέντρωση του 1985 στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου συγχωριανοί του «έβαψαν πράσινο έναν ανεμόμυλο και τον κατέβασαν απ’ το Οροπέδιο Λασιθίου στην πλατεία για να τιμήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου». Περιγράφοντας τη θλίψη του όταν έμαθε την είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, είπε: «Κι όλα σκοτείνιασαν, όλα πάγωσαν. Μαζί με αυτόν έφυγε και μια ολόκληρη εποχή».
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ως ευρωβουλευτής αγάπησε ακόμη περισσότερο τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναφέροντας ότι «ο Ανδρέας είναι ο πιο γνωστός Έλληνας παγκοσμίως, ο πιο γνωστός Έλληνας πολιτικός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ως την Κίνα και πέρα από τα όρια της Ευρώπης». Θεώρησε χρέος του να τον τιμήσει, ξεκινώντας μια προσπάθεια το 2018 που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022, με αποτέλεσμα απέναντι από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπάρχει μια αίθουσα με το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, πλάι στα ονόματα όλων των μεγάλων Ευρωπαίων ηγετών. «Προχθές, λοιπόν, που ανέβηκα στο Στρασβούργο για το θέμα των υποκλοπών πριν πάω στο γραφείο της Προέδρου», αφηγήθηκε, «ήπια έναν καφέ και είπα στους τότε συνεργάτες μου, που είναι ακόμα εκεί: ‘Δείτε τι χαρά να πίνουμε τον καφέ μας με θέα την αίθουσα του Ανδρέα Παπανδρέου’».