Επιχείρηση κατά αντικέρ: Κατάσχεση αρχαίων, βυζαντινών και πειραγμένων πινάκων
Έρευνες σε αποθήκες και καταστήματα στην Αθήνα οδήγησαν σε εντυπωσιακές ανακαλύψεις και συλλήψεις
Στην έδρα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος οδηγήθηκε γνωστός αντικέρ, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τηλεοπτική εκπομπή πώλησης παλαιών αντικειμένων. Οι αστυνομικές αρχές, εντοπίζοντας ένα βίντεο στο Tik-Tok, όπου ο εν λόγω επιχειρηματίας προσπαθούσε να πωλήσει ένα Ευαγγέλιο του 18ου αιώνα, κινητοποιήθηκαν άμεσα για να αποτρέψουν την πώληση και να προχωρήσουν σε κατάσχεση.
Το Ευαγγέλιο μεταφέρθηκε σε ειδικούς για αξιολόγηση, οι οποίοι πιστοποίησαν τη γνησιότητά του. Ωστόσο, η προέλευσή του και ο τρόπος κτήσης παραμένουν άγνωστοι, καθώς δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα.
Εκτενείς έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην αποθήκη του επιχειρηματία στην οδό Ιασωνίδου στο Ελληνικό, καθώς και στα καταστήματά του στη Γλυφάδα (οδός Γούναρη) και στο Κολωνάκι. Κατά τις έρευνες, κατασχέθηκαν πάνω από 300-400 πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι εκτιμάται ότι ήταν πλαστοί και προορίζονταν για πώληση ως αυθεντικοί. Παράλληλα, βρέθηκαν μόλις 7-10 γνήσιοι πίνακες, χωρίς κανένα πιστοποιητικό ή έγγραφο που να τεκμηριώνει την προέλευσή τους. Επιπλέον, κατάσχεθηκαν 5 αρχαίοι αμφορείς, 3 βυζαντινές εικόνες και το επίμαχο Ευαγγέλιο, όλα χωρίς τα προβλεπόμενα έγγραφα ή κοινοποίηση στις αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων.
Σημειώνεται ότι βρέθηκε και μεγάλο χρηματικό ποσό, ύψους περίπου 200.000 ευρώ σε μετρητά. Ο επιχειρηματίας, μέχρι στιγμής, δεν έχει παράσχει εξηγήσεις για την προέλευση των αντικειμένων, ιδιαίτερα για το Ευαγγέλιο και τα υπόλοιπα βυζαντινά και αρχαία αντικείμενα, για τα οποία αναμένεται να διενεργηθεί ενδελεχής έρευνα.
Σε συνεργασία με την εισαγγελία, προγραμματίζονται κατ’ οίκον έρευνες και στα υπόλοιπα καταστήματα του επιχειρηματία που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Κυκλάδων και της Βόρειας Ελλάδας. Ο συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες για αρχαιοκαπηλία, πλαστογραφία και απάτη, και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα την επόμενη ημέρα.
Η εταιρεία ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι δεν εμπορεύεται τους πίνακες που βρέθηκαν στις αποθήκες, καθώς αποτελούν προσωπική περιουσία και συλλογή του επιχειρηματία, προερχόμενοι από κληροδότημα των γονέων του. Για το Ευαγγέλιο, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την παράδοσή του στις αρμόδιες αρχές, ώστε να αξιολογηθεί η γνησιότητα και η χρονολογία του, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει ειδικούς γνώστες θρησκευτικών αντικειμένων. Η κατοχή των έργων τέχνης ανέρχεται, σύμφωνα με την εταιρεία, σε περίπου σαράντα χρόνια.