Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Πάμφιλου και των συν αυτώ Μαρτύρων
Σήμερα, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, γιορτάζουν οι Πάμφιλος, Παμφίλη, Παμφύλη, Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη και Σελεύκεια.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, τη μνήμη του Αγίου Πάμφιλου και των συν αυτώ Μαρτύρων. Σύμφωνα με το εορτολόγιο, οι πιστοί γιορτάζουν τα ονόματα Πάμφιλος, Παμφίλη, Παμφύλη, καθώς και Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη και Σελεύκεια.
Η εκκλησία μας τιμά ιδιαίτερα τους Αγίους Μάρτυρες Πάμφιλο, Δανιήλ, Ηλία, Ησαΐα, Θεόδουλο, Ιερεμία, Ιουλιανό, Ουάλη, Παύλο, Πορφύριο, Σαμουήλ και Σέλευκο, οι οποίοι μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Προερχόμενοι από διάφορους τόπους, τους ένωνε η βαθιά αγάπη και η ακλόνητη πίστη στον Χριστό.
Εργαζόμενοι στην Καισάρεια της Παλαιστίνης, ομολόγησαν τον Χριστό ενώπιον του επάρχου Φιρμιλιανού. Παρά τις προσπάθειες του άρχοντα να τους πείσει να αρνηθούν την πίστη τους, οι Άγιοι παρέμειναν σταθεροί στην πατρώα ευσέβεια. Ως αποτέλεσμα, ο Φιρμιλιανός διέταξε τον θανάτωσή τους, αφού πρώτα υποβληθούν σε φρικτά βασανιστήρια.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ηλίας, Πάμφιλος, Ουάλης, Παύλος, Σέλευκος, Ιερεμίας, Ησαΐας, Σαμουήλ και Δανιήλ αποκεφαλίσθηκαν με σπαθί. Ο Πορφύριος, υπηρέτης του Αγίου Παμφίλου, συνελήφθη την ώρα που αναζητούσε το λείψανο του αφέντη του και κάηκε ζωντανός μαζί με τον Μάρτυρα Ιουλιανό. Ο Άγιος Θεόδουλος βρήκε φρικτό θάνατο όταν σταυρώθηκε επί ξύλου. Έτσι, οι Άγιοι αυτοί μαρτύρησαν και προστέθηκαν στη χορεία των αθλητών του Χριστού.
