Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στο μικροσκόπιο: Ενέργεια, τιμές και παγκόσμιες προκλήσεις
Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν στο Βέλγιο πώς να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα, με έμφαση στην ενέργεια και την ακρίβεια.
Η οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σε ένα νέο γεωοικονομικό περιβάλλον, βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο κάστρο του Άλντεν Μπίσεν στο Βέλγιο και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου, έδωσε την ευκαιρία για ανοιχτές συζητήσεις γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί ικανοποιητικά στην αγορά ενέργειας. Εξέπεμψε σαφή μηνύματα ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως με τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά, ως ουσιαστική απάντηση στην κρίση της ακρίβειας.
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε, κατά τη διάρκεια των εργασιών, στην κρίσιμη διάσταση της ενέργειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ενοποίηση και συντονισμό, με απώτερο σκοπό τη μείωση των τιμολογίων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Επιπλέον, συμμετείχε σε συνάντηση ηγετών που διοργανώθηκε από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, με κύριο ζητούμενο την πρόοδο προς την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στο ντεμπούτο του Συμβουλίου Ειρήνης που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Τραμπ στις 19 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον. Κυβερνητικά στελέχη είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει επισκέψεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία.
