Σύλληψη Έλληνα για απόπειρα σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία
Συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος για δολιοφθορά σε ναυπηγείο του Αμβούργου.
Στο Κοπτερό Ροδόπης, η Ασφάλεια Κομοτηνής, με τη συνδρομή Γερμανών συναδέλφων τους, συνέλαβε έναν 54χρονο Έλληνα, ύποπτο για απόπειρα σαμποτάζ κατά γερμανικών πολεμικών πλοίων σε ναυπηγείο του Αμβούργου. Ο 54χρονος μουσουλμάνος, ο οποίος εργαζόταν περιστασιακά στο λιμάνι του Αμβούργου, φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση δολιοφθοράς για την οποία εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.
Κατά την έρευνα στην οικία του συλληφθέντος, κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, όπως ηλεκτρονικός υπολογιστής, σκληρός δίσκος USB, καθώς και ένα μικρό χρηματικό ποσό, τα οποία θα αποσταλούν για εξέταση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΠ, ο 54χρονος δεν βρισκόταν σε λίστες ειδικού ενδιαφέροντος ούτε φέρεται να είχε αναπτύξει εξτρεμιστική δράση ή επαφές. Ωστόσο, η εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή θα οδηγήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο του προφίλ και των επαφών του.
Η επιχείρηση, που συντονίστηκε από την Eurojust, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνεργασία των γερμανικών, ελληνικών και ρουμανικών Αρχών. Οι δύο συλληφθέντες, ένας 37χρονος Ρουμάνος και ο 54χρονος Έλληνας, φέρονται να επιχείρησαν να προκαλέσουν ζημιά σε αρκετές κορβέτες που προορίζονταν για το γερμανικό πολεμικό ναυτικό, ενώ βρίσκονταν αγκυροβολημένες σε ναυπηγείο του Αμβούργου.
Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι έριξαν πάνω από 20 κιλά λειαντικού χαλικιού στο μπλοκ κινητήρα ενός πλοίου, τρύπησαν τις γραμμές τροφοδοσίας νερού, αφαίρεσαν τα καπάκια από τα ντεπόζιτα καυσίμων, απενεργοποίησαν ηλεκτρονικούς διακόπτες ασφαλείας και χρησιμοποίησαν διαβρωτική μπογιά που κατέστρεψε μέρος των λαμαρινών. Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία, θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα πλοία, να καθυστερήσουν την αναχώρησή τους από το Αμβούργο, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γερμανίας και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεών της.
Η αξιολόγηση των κατασχεθέντων αποδεικτικών στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ερευνάται ποιος μπορεί να ανέθεσε στους συλληφθέντες τις πράξεις δολιοφθοράς. Το περιστατικό διαπιστώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του πλοίου «Emden» πριν την απόπλευσή του για το Κίελο. Οι κορβέτες επρόκειτο να κατευθυνθούν στη ναυτική βάση Hohe Duene κοντά στο Warnemuende στο Ροστόκ, για θαλάσσια επιτήρηση και ενίσχυση της παρουσίας στη Βαλτική Θάλασσα.
