Εξιχνιάστηκε η έκρηξη σε κατάστημα της Αθήνας – Δύο συλλήψεις και βαρύ κατηγορητήριο
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, ενώ σε δικογραφία περιλαμβάνεται και 44χρονη ημεδαπή.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.) εξιχνίασε την υπόθεση έκρηξης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (Α.Ε.Μ.) που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2025 έξω από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Από την έκρηξη είχε τραυματιστεί ελαφρά ένα άτομο και είχαν προκληθεί υλικές ζημιές.
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 στο Κερατσίνι, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ηλικίας 41 και 32 ετών. Η επιχείρηση έγινε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων.
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αλλοδαπών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 41χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παραβίαση περιοριστικών όρων διαμονής, ληστεία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και 44χρονη ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για απλή συνέργεια σε έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση της πράξης είχε παραχωρηθεί στους φυσικούς αυτουργούς από την 44χρονη.
Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, οι δράστες στάθμευσαν όχημα κοντά στο κατάστημα. Ο 32χρονος προσέγγισε πεζός, τοποθέτησε και ενεργοποίησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο όχημα όπου τον ανέμενε ο 41χρονος και διέφυγαν από το σημείο.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναδιπλούμενο μαχαίρι, οκτώ κινητά τηλέφωνα, συσκευή τηλεχειρισμού με οθόνη, δύο τετράδια με χειρόγραφες σημειώσεις, ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά την έκρηξη, καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο τέλεσης της πράξης.
Σημειώνεται ότι κατά την αστυνομική επιχείρηση, ο 41χρονος εντοπίστηκε σε εξωτερικό ακάλυπτο χώρο, όπου επιχείρησε να κρυφτεί και αντιστάθηκε σθεναρά κατά την ακινητοποίησή του, χτυπώντας τους αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διαφύγει.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
