Το Πολλαπλό Βιβλίο στην ελληνική εκπαίδευση: 173 εγχειρίδια εγκρίθηκαν
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έδωσε το "πράσινο φως" για ψηφιακή διάθεση, με στόχο την επιλογή και έντυπη διανομή από το σχολικό έτος 2027-28.
Ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση του θεσμού του Πολλαπλού Βιβλίου στην ελληνική εκπαίδευση έγινε πραγματικότητα, καθώς 173 σχολικά εγχειρίδια, που υποβλήθηκαν στην πρώτη φάση αξιολόγησης στην πλατφόρμα του ΙΤΥΕ «Διόφαντος», έλαβαν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του Υπουργείου Παιδείας. Τα εγκεκριμένα βιβλία θα διατεθούν άμεσα σε ψηφιακή μορφή στους εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο κεντρικός στόχος είναι, εντός του πρώτου τριμήνου του 2026, οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να επιλέξουν τα εγχειρίδια που θα τυπωθούν και θα διανεμηθούν στους μαθητές για το σχολικό έτος 2027-28. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την πρώτη εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του θεσμού του Πολλαπλού Βιβλίου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
**Περισσότερες επιλογές για εκπαιδευτικούς και μαθητές**
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επιλέξουν από 2 έως 5 εγκεκριμένα βιβλία για το ίδιο μάθημα, γεγονός που αντιστοιχεί στο 50% των μαθημάτων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, καθώς και στο 70% των μαθημάτων της Α’ Λυκείου. Σε περιπτώσεις όπου δεν υποβλήθηκαν ή δεν εγκρίθηκαν προτάσεις, προβλέπεται η διενέργεια νέας πρόσκλησης για συγγραφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Νηπιαγωγεία, ο θεσμός του Πολλαπλού Βιβλίου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από το σχολικό έτος 2023-24.
**Σε εξέλιξη δεύτερος και τρίτος γύρος αξιολόγησης**
Πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η υπογραφή των πρώτων 152 συμφωνητικών, τα οποία αφορούν βιβλία που πέρασαν επιτυχώς όλα τα στάδια επιστημονικής και παιδαγωγικής αξιολόγησης, όπως ορίζει η νομοθεσία. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος αξιολόγησης για 91 βιβλία των ίδιων τάξεων, ενώ έχει ξεκινήσει και ο τρίτος γύρος, που εστιάζει στα διδακτικά πακέτα της Β’ και Γ’ Λυκείου, με 49 κατατεθειμένες προτάσεις. Η ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών αναμένεται σύντομα.
**Αυστηρή αξιολόγηση και ψηφιακός χαρακτήρας**
Η διαδικασία αξιολόγησης βασίστηκε σε κριτήρια όπως η συμβατότητα με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, η σύγχρονη διδακτική και παιδαγωγική προσέγγιση, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης σε ψηφιακό περιβάλλον. Τα νέα εγχειρίδια είναι σχεδιασμένα να ενσωματώνουν εκατοντάδες ψηφιακά μαθησιακά αντικείμενα και να αξιοποιούνται πλήρως από τα σύγχρονα διαδραστικά συστήματα που διαθέτουν τα σχολεία.
**Επιλογή βιβλίων έως τον Μάρτιο 2026**
Με την υπογραφή των συμφωνητικών, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ψηφιακή ανάρτηση των εγκεκριμένων βιβλίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ, έως τον Μάρτιο του 2026, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να επιλέξουν τα βιβλία που θα διανεμηθούν σε έντυπη μορφή το 2027-28. «Η δυνατότητα επιλογής ενισχύει τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών και επιτρέπει την προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες κάθε τάξης», τονίζουν πηγές του ΙΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα παραμένουν διαθέσιμα ψηφιακά ως αξιόπιστες πηγές εκπαιδευτικού υλικού.
**Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και επόμενα βήματα**
Παράλληλα, υλοποιείται πρόγραμμα επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό την υποστήριξή τους στην εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και την αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών εργαλείων στην τάξη. Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του Πολλαπλού Βιβλίου χαρακτηρίζεται ως «κομβικό σημείο για τη συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», καθώς συνδέει τα νέα αναλυτικά προγράμματα με σύγχρονα, παιδαγωγικά ευέλικτα εκπαιδευτικά υλικά, ευθυγραμμιζόμενα με ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Τα εγκεκριμένα βιβλία αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες, μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
