Ταλαιπωρία χιλιάδων εκδρομέων λόγω αγροτικών μπλόκων
Σημαντικές καθυστερήσεις και πολύωρες αναμονές στην επιστροφή από τις γιορτές, παρά τις διευκολύνσεις των αγροτών.
Χιλιάδες εκδρομείς αντιμετώπισαν σημαντικές καθυστερήσεις και πολύωρη ταλαιπωρία κατά την επιστροφή τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρά τις διευκολύνσεις που παρείχαν οι αγρότες στα περισσότερα μπλόκα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων. Παρότι δόθηκε η δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης σε ορισμένα σημεία και άνοιξαν τμήματα των δρόμων, η επιστροφή δεν ήταν απρόσκοπτη.
Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν, όπως και κατά την έξοδο για τις γιορτές, στον άξονα Αθηνών-Λαμίας (ΠΑΘΕ), με ιδιαίτερη δυσχέρεια στις περιοχές Μαρτίνου και Μπράλου. Οδηγοί ακινητοποιήθηκαν για ώρες, αναγκασμένοι να κινηθούν μέσω παρακαμπτηρίων, ακολουθώντας τις οδηγίες της Τροχαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες εκδρομείς χρειάστηκαν πάνω από 10-12 ώρες για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αθήνα και αντίστροφα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την απομάκρυνση των τρακτέρ από το οδόστρωμα στα περισσότερα μπλόκα, η αυξημένη κυκλοφορία οδήγησε σε συνθήκες συμφόρησης, παρόμοιες με αυτές της εξόδου των εκδρομέων.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται. Σήμερα στις 16:00 προγραμματίζεται νέα δράση στη Νίκαια με αποκλεισμό παρακαμπτήριων δρόμων. Στα διόδια των Μαλγάρων, μετά το άνοιγμα και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας χθες για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, σήμερα στις 12:00 αναμένεται νέα κλεισίματα.
Παράλληλα, 14 μπλόκα της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από άλλα μπλόκα. Συνολικά, τα μπλόκα πανελλαδικά ανέρχονται σε 57, ενώ εξετάζεται η διοργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης το Σάββατο, στα Μάλγαρα ή στη Νίκαια. Ακόμη και οι αγρότες που τάσσονται υπέρ του διαλόγου τονίζουν: «Παραμένουμε ένα αρραγές μέτωπο».
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στις αποφάσεις των αγροτών για τις επόμενες ημέρες και στον τόπο διεξαγωγής της πανελλαδικής σύσκεψης, η οποία αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.
Στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Μαρτίνου, τα οχήματα προς Αθήνα διοχετεύονται σε παρακαμπτήριες οδούς, καθώς η εθνική οδός παραμένει κλειστή στο Κάστρο Βοιωτίας. Η κυκλοφορία διεξάγεται με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες, με τις καθυστερήσεις να ξεπερνούν τη μία ώρα.
Στη Νίκαια, αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν στο άνοιγμα των μπαρών στα διόδια Μακρυχωρίου, επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση οχημάτων έως τις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, στην ίδια περιοχή, η στάση των αγροτών σκληραίνει, με κλείσιμο παρακαμπτήριων οδών και του παράδρομου της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου. Προγραμματίζεται επίσης πορεία τρακτέρ στη Λάρισα για διανομή φυλλαδίων.
Στην Καρδίτσα, αγρότες άνοιξαν για τρίτη φορά τις μπάρες των διοδίων στον Ε-65, στο ύψος των Σοφάδων, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση. Στα Μάλγαρα, οι αγρότες σχεδιάζουν κλείσιμο και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού τη Δευτέρα, με επαναλειτουργία την Τρίτη για διευκόλυνση των εκδρομέων. Στην Ιονία Οδό, περίπου 300 τρακτέρ παραμένουν στα διόδια Αγγελοκάστρου, όπου οι αγρότες έχουν ανοίξει τις μπάρες από την παραμονή των Χριστουγέννων. Η Περιμετρική Πατρών παραμένει κλειστή από το Σάββατο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει “ενθαρρυντική εξέλιξη” τη διάθεση πολλών αγροτών να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, καλώντας και τους υπόλοιπους να αφήσουν στην άκρη τη “λογική της στείρας αντιπαράθεσης”. Η κυβέρνηση, όπως τονίζει, έχει προτάξει τον διάλογο από την αρχή των κινητοποιήσεων, υπενθυμίζοντας την ικανοποίηση της πλειονότητας των αιτημάτων, τη συνεχιζόμενη υλοποίηση μέτρων στήριξης και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών.

