Δάση στην πόλη: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο ημερίδας
Τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα των αρμόδιων Υπουργείων, διοργάνωσε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Δάση και αστικό περιβάλλον – Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης». Στην εκδήλωση, όπου παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αμπελοκήπων–Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αναδείχθηκε η κρισιμότητα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος εντός και εκτός των αστικών ιστών.
Στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, επισημάνθηκε η σημασία ενός ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου σχεδιασμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά την παρέμβασή του, τόνισε την ανάγκη για επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής επί του θέματος.
Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση και αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών για αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, των αγροτικών, δασικών και μελισσοκομικών συνεταιρισμών, καθώς και των ρητινοκαλλιεργητών, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις δυνάμεις των ανθρώπων της υπαίθρου.
Η ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για προώθηση πολιτικών που ενισχύουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών. Στόχος είναι η υιοθέτηση μιας νέας, συνεργατικής προσέγγισης στη δασοπροστασία, με κύριο άξονα την πρόληψη και την ανάληψη συλλογικής ευθύνης.