Έκτακτη σύσκεψη για την επικείμενη κακοκαιρία: Ποιες περιοχές τίθενται σε «RED CODE»
Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία λόγω ισχυρών φαινομένων έως αύριο, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, εξαιτίας της επικείμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα έως την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2025.
Επιστήμονες της Επιτροπής παρείχαν τις ακόλουθες εκτιμήσεις:
Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της επικράτειας. Ισχυρότερα φαινόμενα προβλέπονται στη δυτική Ελλάδα, στη Λακωνία, καθώς και στην Κεντρική Μακεδονία (στους νομούς Σερρών και Χαλκιδικής), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Αύριο, Παρασκευή, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, στη δυτική Ελλάδα ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει γρήγορη αστάθεια. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Παράλληλα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα εκδώσει σήμερα «RED CODE» για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.Δ.Ι.Κ.) θα ενημερώσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, ώστε να συγκαλέσουν άμεσα Συμβούλια Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, θα υπάρξει επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πλήρη ενημέρωσή τους σχετικά με τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας «RED CODE».