Ενημέρωση με ένα κλικ

«Επικίνδυνη κουλτούρα στρατιωτικοποίησης» καταγγέλλει ο Χαρίτσης

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει πολεμικό προσανατολισμό, αντί για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ειρηνική διαμεσολάβηση.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας την για προώθηση «επικίνδυνης κουλτούρας στρατιωτικοποίησης» κατά την ομιλία του στη Βουλή. Τονίζοντας ότι η Ελλάδα, υπό τη Νέα Δημοκρατία, έχει υιοθετήσει ένα δόγμα πολεμικού προσανατολισμού, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι αυτό απομακρύνει τη χώρα από τον ρόλο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και της ειρηνικής διαμεσολάβησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό που παρακολουθούμε σήμερα δεν είναι εξωτερική πολιτική, είναι ένας ξέφρενος χορός εξοπλισμών, ένας φαύλος κύκλος στρατιωτικών αγορών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ειδική μνεία έκανε στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, περί αλλαγής κουλτούρας και της φράσης «η Ευρώπη πρέπει να συνηθίσει τα φέρετρα με σημαία», χαρακτηρίζοντάς τες «ανησυχητικές» και «εξοργιστικές». «Από τη στρατιωτικοποίηση των προϋπολογισμών, περνάμε στη στρατιωτικοποίηση και στην πολεμική ετοιμότητα των κοινωνιών», ανέφερε, καταγγέλλοντας ότι ο υπουργός καλεί ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία να ετοιμαστεί για θρήνους.

Ο κ. Χαρίτσης διερωτήθηκε αν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συμφωνεί με τις θέσεις του συναδέλφου του, ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ, που δημιουργήθηκε για να τερματίσει τους πολέμους, φαίνεται να επιστρέφει σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας, με πρωταγωνιστές «οικονομικές ελίτ» που «ξαναχτυπούν τα τύμπανα του πολέμου». Αναφερόμενος στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας για το «τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι στην Ευρώπη», ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολίασε την «απίστευτη ρητορική» που, όπως είπε, δεν παύει να σημαίνει «ανθρώπινο αίμα».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ανεξαρτησία, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να θωρακίσει τη χώρα, επιλέγει να εμβαθύνει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ζημιώνοντας την ελληνική κοινωνία και εξυπηρετώντας γεωπολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες. «Όταν τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας βαφτίζονται “επιβεβαίωση κυριαρχικών δικαιωμάτων” μιας ολόκληρης χώρας, σημαίνει ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι εντελώς αδύναμη», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενδίδει στις πιέσεις των λόμπι ορυκτών καυσίμων και ευθυγραμμίζεται με «ακραίες διεθνείς δυνάμεις», «πρόσδεση στο άρμα του τραμπισμού».

Η Νέα Αριστερά, τόνισε, επισημαίνει την ανάγκη για έναν «προοδευτικό επαναπροσανατολισμό» της εξωτερικής πολιτικής. Κλείνοντας, ο κ. Χαρίτσης ανέδειξε την ευθύνη της Αριστεράς για αντίδραση και αντιστροφή της «καταστροφικής πορείας», καλώντας σε υπεράσπιση της ειρήνης και αποτροπή της επιστροφής σε «άβυσσο σφαγής», ως ιστορικό χρέος απέναντι στην κοινωνία και τις επόμενες γενιές.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com