Ενημέρωση με ένα κλικ

Μαρούσι: Βρέφος κλειδώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο

Χρειάστηκε επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για τον απεγκλωβισμό του

Το απόλυτο τρόμο έζησε μια μητέρα στο Μαρούσι, όταν κατάλαβε ότι το μωρό της έχει κλειδωθεί μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ τα κλειδιά βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η μητέρα έντρομη κάλεσε την αστυνομία, η οποία έσπευσε αμέσως και μαζί με την πυροσβεστική παραβίασαν την πόρτα ώστε να απεγκλωβιστεί ο μικρούλης, ο οποίος φαινόταν καλά στην υγεία του.

Ερευνα: Ο «ένοχος» για το ξεχασμένο μωρό στο ΙΧ - ΤΟ ΒΗΜΑ

Η μητέρα φέρετε να ξέχασε τα κλειδιά μέσα στο αυτοκίνητο και αυτό μετά από λίγη ώρα  κλείδωσε αυτόματα, με αποτέλεσμα το μωρό να μείνει κλειδωμένο μέσα και την μητέρα να τρέχει έντρομη για βοήθεια.

Μπορείς να ξεχάσεις το παλτό και το πορτοφόλι, το κινητό στο σπίτι ή να ξεχάσεις να πληρώσεις στην ώρα του έναν λογαριασμό ,αλλά και ένα παιδί στο αυτοκίνητο;

Και όμως. Ο εγκέφαλος μπορεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να παρουσιάζει κενά μνήμης τα οποία ενίοτε έχουν και μοιραία αποτελέσματα.

Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού (Forgotten Baby Syndrome) είναι μια υπαρκτή συνθήκη που εμφανίζεται σχεδόν κάθε 10 ημέρες στις ΗΠΑ. Στη χώρα, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε αυτοκίνητο από θερμοπληξία πάνω από 900 παιδιά, από μωρά μέχρι και 14χρονους.

Η θερμοπληξία είναι σοβαρότερος κίνδυνος για τα παιδιά, αφού το σώμα του παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με ενός ενήλικα.

Ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντας, Ντέιβιντ Ντάιαμοντ, με ειδίκευση στη γνωστική νευροεπιστήμη, έχει μελετήσει το ζήτημα και εστιάζει στο άγχος που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην καθημερινή ζωή.

Το άγχος από την καθημερινότητα που έχουμε όλοι μας μπορεί να προκαλέσει κενά μνήμης. Πόσο μάλλον στους γονείς που έχουν να φροντίσουν -πέρα από όλα τα άλλα- και την ανατροφή του παιδιού. Το ξεχασμένο παιδί είναι ζήτημα μνήμης και όχι αμέλειας, τονίζει ο καθηγητής. «Θα μπορούσε να συμβεί σε όλους», εξηγεί.

Άνθρωποι κάθε μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου έχουν ξεχάσει το παιδί τους, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επεισόδια αφορούν ενήλικες που δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα στις ψυχικές ή τις γνωστικές τους λειτουργίες.

Αν το ένα χτύπημα στη μνήμη το φέρνει το άγχος, το άλλο το φέρνει η ρουτίνα και περισσότερο ίσως η έξοδος από τη ρουτίνα. Η αλλαγή στις συνήθειες το καλοκαίρι από αυτές του χειμώνα, διαπιστώνει η έρευνα του Ντάιμοντ, μπορεί να οδηγήσει στο λάθος – και πράγματι είναι κοινός παράγοντας σε πολλά από τα περιστατικά.

Ο καθηγητής εξηγεί σε περιπτώσεις ενός λάθος αυτού του τύπου εμπλέκεται ένα μέρος της μνήμης μας, η προοπτική, που μάς βοηθά να θυμόμαστε να κάνουμε κάτι στο μέλλον και η σημασιολογική, που είναι κατά κάποιο τρόπο ο αυτόματος πιλότος μας, αυτή που μας βοηθά να πηγαίνουμε στη δουλειά από τον ίδιο δρόμο.

Μαζί τα δύο μέρη μας βοηθούν να κάνουμε αλλαγές στη ρουτίνα μας, όπως «να αφήσω το μωρό στον παιδικό σταθμό». Αυτά συνθέτουν τη μνήμη εργασίας, του μέρους της βραχυπρόθεσμης μνήμης που επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να συγκρατεί πληροφορίες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ενώ κάνει κάτι άλλο.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com